Home » Natură » O tehnologie modernă permite explorarea în siguranţă a peşterilor inundate

O tehnologie modernă permite explorarea în siguranţă a peşterilor inundate

O tehnologie modernă permite explorarea în siguranţă a peşterilor inundate
Publicat: 18.05.2019
Speologii cehi au dezvoltat o tehnică care le va permite explorarea în siguranţă a peşterilor inundate, procedură care nu ridică pericolul accidentării sau decesului.

Explorarea peşterilor se dovedeşte a fi o activitate periculoasă, fie că este făcută pentru agrement sau în scopuri ştiintifice, de aceea oamenii de ştiinţă şi-au concentrat eforturile pentru a creşte siguranţa acestor activităţi. Astfel, cercetătorii cehi au dezvoltat o tehnică de scanare tridimensională a peşterilor umplute cu apă, notează Reuters

Administraţia Peşterilor a Republicii Cehe a anunţat că tehnologia a fost dezvoltată de către Geo-CZ, o companie care îşi desfăşoară activitatea în scanarea siturilor arheologice.

Tehnica dezvoltată de către Geo-CZ presupune o inovaţie în domeniul cartografierii tridimensionale, presupunând că, în loc de realizarea de fotografii individuale ale unui loc studiat, oamenii de ştiinţă folosesc datele oferite prin inregistrarea video. În acest fel, va fi nevoie ca cineva totuşi să coboare în interiorul peşterilor, dar timpul petrecut acolo va fi mult mai scurt, fiind dedicat obţinerii imaginilor video necesare cartografierii. Avantajul acestei tehnici constă în faptul că speologii nu vor mai fi nevoiţi să se expună pericolului presupus de către sistemele de peşteri instabile sau inundate de către apă, adesea acest fenomen având loc în mod neaşteptat.

Sistemul a fost testat în peştera Chynov, aflată la 100 de kilometri de Praga, care a fost descoperită în 1863. Noul sistem oferă cercetătorilor şansa să inţeleagă mai bine modul de funcţionare al sistemelor de peşteri. „Cu ajutorul cartografierii tridimensionale, putem să identificăm conexiunile dintre coridoare şi modul în care interacţionează întreg sistemul”, explică Frantisek Krejca, expert în sistemul de peşteri Chynov.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase