Home » Natură » Pisicile creează legături la fel de puternice cu oamenii precum câinii

Pisicile creează legături la fel de puternice cu oamenii precum câinii

Publicat: 26.09.2019
Un studiu recent a adus dovezi care arată că pisicile creează legături la fel de profunde cu stăpânii lor precum câinii.

În mod obişnuit, pisicile sunt văzute ca fiind mai distante faţă de oameni, cel puţin în comparaţie cu câinii. Totuşi, un studiu recent a demonstrat că pisicile pot dezvolta legături la fel de puternice cu oamenii precum câinii, notează Science Alert.

„Într-un mod asemănător cu cel al câinilor, pisicile demonstrează o flexibilitate socială (n.r. capacitatea de adaptare la diferite situaţii) în raport cu oamenii”, explică Kristyn Vitale de la Universitatea Oregon. „Majoritatea pisicilor sunt ataşate de stăpânii lor, aceştia fiind pentru ele o sursă de siguranţă într-un mediu nou”, a mai adăugat aceasta.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă implicaţi au studiat modul în care pisicile relaţionează cu stăpânii lor într-un mediu nou. În cazul câinilor, oamenii de ştiinţă au stabilit că atunci când există un ataşament între patruped şi stăpân, primul se va simţi în siguranţă şi va încerca să exploreze orice mediu nou în care este introdus. În cazul contrar, în care câinele nu are o conexiune profundă şi stabilă cu omul său, patrupedul va prezenta semne de stres şi chiar îşi va evita stăpânul.

În cadrul acestui studiu, dr. Vitale a testat prezenţa celor două tipuri de ataşament folosind 79 de pisoi şi 38 de pisici adulte. Primele teste au fost realizate pe perechile pisoi-oameni, aceştia fiind plasaţi într-o cameră. Oamenii au fost plasaţi în mijlocul unui cerc şi puteau interacţiona cu pisoii doar dacă aceştia intrau în respectivul cerc. După două minute, oamenii au părăsit încăperea, lăsând pisoii singuri, urmând ca după două minute să se întoarcă în cerc.

Aceeaşi metodă de testare a interacţiunilor a fost folosită şi pentru pisicile adulte. Trebuie precizat că oamenii de ştiinţă au decis să aplice acelaşi test pisoilor de două ori, la un interval de două luni. În această perioadă, 39 dintre pisoi au trecut printr-un curs de socializare, în timp ce 31 au reprezentat grupul de control.

Oamenii de ştiinţă au filmat interacţiunile dintre oameni şi pisici pentru a determina tipul ataşamentului dintre aceştia. Atât pisoii, cât şi pisicile adulte, au prezentat proporţii asemănătoare ale incidenţei ataşametelor stabile. Cercetătorii au stabilit că pisicile prezintă o rată de 65% a ataşementului, comparabilă cu cea a bebeluşilor de 65% şi chiar mai mare decât cea a câinilor, de doar 59% obţinută într-un studiu din 2018.

Studiile anterioare realizate de dr. Vitale au arătat că pisiicle pot fi mult mai sociabile şi pline de afecţiune faţă de ceea ce am crede în mod obişnuit. De asemenea, aceste studii au demonstrat că pisicile preferă interacţiunea umană hranei sau jucăriilor.

Studiul citat a fost publicat în jurnalul Current Biology.

Citeşte şi:

Tot ce nu ştiai despre pisici şi ţi-a fost teamă să întrebi (VIDEO)

Culoarea blănii la pisică determină gradul ei de agresivitate. Ce culoare are pisica ta?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase