Walter, motanul care i-a salvat de peste 50 de ori viaţa stăpânei sale

05 02. 2020, 16:00

Hazel Parkyn, fostă asistentă medicală, din Dorset, Marea Britanie, suferă de diabet de tipul I şi, dacă îi scade glicemia în timp ce doarme, poate suferi convulsii şi chiar să intre în comă, consecinţele fiind potenţial fatale.

Motanul Walter, în vârstă de nouă ani, a salvat-o pe stăpâna sa din astfel de situaţii, de peste 50 de ori.

Walter poate detecta modificările chimice care se produc în corpul femeii în momentul în care îi scade glicemia şi o atinge pe faţă până se trezeşte.

Hazel spune că, iniţial, şi-a luat un câine, un labrador pe nume Chloe, care să o ajute special cu această boală, însă patrupedul nu a putut fi dresat în acest sens. Ulterior, l-a adoptat şi pe Walter.

Femeia a mai povestit că, prima dată când acesta a ajutat-o, ea nu şi-a dat seama ce face acesta. Motanul a trezit-o într-o noapte şi, când a încercat să aprindă lumina, femeia şi-a dat seama că este ameţită şi că i-a scăzut glicemia. După ce şi-a măsurat glicemia, şi-a dat seama că scăzuse la un nivel potenţial fatal.

Clare Hemington, specialist în comportament felin, a explicat pentru The Sun că pisicile au simţul mirosului de 14 ori mai puternic decât al oamenilor.

Medicul Marios Anastasiadis a spus că sunt binecunoscute cazurile de câini care pot detecta crizele de diabet, dar că este pentru prima dată când aude că o pisică poate face acest lucru, potrivit Mediafax.

Diabetul este caracterizat de creşterea anormală a nivelului de zahăr în sânge. Diabetul de tipul I atinge în general subiecţii tineri şi reprezintă cam 10% din totalul cazurilor, în timp ce diabetul de tip II apare mai ales la vârsta adultă şi este influenţat de obezitate şi sedentarism.