Home » Natură » Un protector al populațiilor amazoniene din Brazilia, omorât cu o săgeată de un trib izolat

Un protector al populațiilor amazoniene din Brazilia, omorât cu o săgeată de un trib izolat

Un protector al populațiilor amazoniene din Brazilia, omorât cu o săgeată de un trib izolat
Trib din Amazon / Credit foto: Profimedia
Publicat: 15.09.2020

Un important expert în populațiile indigene din Brazilia a fost ucis de o săgeată trasă aparent de un membru al unui trib izolat din pădurea tropicală amazoniană.

Rieli Franciscato, în vârstă de 56 de ani, șeful unui program de protejare a grupurilor indigene care au un contact redus sau deloc cu lumea exterioară, a murit săptămâna trecută în regiunea Seringueiras, o municipalitate îndepărtată din nordul statului Rondonia, se arată într-un comunicat al agenției guvernamentale braziliene FUNAI, care se ocupă cu triburile amazoniene. FUNAI, unde Rieli Franciscato lucra, a refuzat să precizeze cum a murit expertul.

Martorii au spus că a fost străpuns de o săgeată în timp ce monitoriza aparițiile recente ale unui trib cunoscut sub numele de „grupul izolat al râului Cautario”, potrivit unui fotoreporter din regiune, Gabriel Uchida, citat de Science Alert.

Rieli era însoțit de o patrulă a poliției, când asupra lor au fost lansate săgeți. Au alergat să se adăpostească în spatele unui vehicul, însă Rieli a fost lovit în piept de o săgeată, au spus martorii. A fost dus la cel mai apropiat spital, însă a murit la scurt timp.

Un trib amazonian aparent pașnic

Tribul este cunoscut ca fiind „un grup pașnic”, a declarat Uchida pentru AFP. „Ultima dată când au apărut în regiune a fost în iunie … A fost un grup mare, foarte pașnic. Au lăsat chiar cadouri la casa cuiva”, a spus el.

„De data aceasta, erau doar cinci bărbați înarmați, un grup de război. Înseamnă că trebuie să se fi întâmplat ceva care i-a determinat să caute ‘răzbunare’ ”, a mai spus fotoreporterul.

Au existat cazuri anterioare când astfel de grupuri au devenit violente atunci când minerii sau braconierii ilegali au intrat pe pământurile lor.

Uchida a menționat existența unor rapoarte despre asemenea activități în regiune.

Număr record de triburi în Amazonul brazilian

În trecut, primele contacte ale triburilor izolate cu lumea exterioară au fost marcate de violențe mortale, focare de boli care i-au decimat, precum și ruperea structurilor sociale ale indigenilor.

Rieli conducea o operațiune la FUNAI a cărei misiune era protejarea triburilor amazoniene izolate din rezervația Uru Eu Wau Wau.

Partea braziliană a pădurii amazoniene găzduiește cel puțin 100 de triburi izolate, mai mult decât oriunde în lume.

„Rieli și-a dedicat viața cauzei indigenilor. A lucrat mai mult de trei decenii și lasă o moștenire imensă pentru protecția acestor popoare”, a declarat Ricardo Lopes Dias, din cadrul FUNAI.

Vă recomandăm să citiți și:

Au stat izolaţi de omul modern până acum. Membrii unui trib din Pădurea Amazoniană au fost ucişi şi apoi tranşaţi de către căutătorii ilegali de aur

Ultimul supravieţuitor al unui trib izolat din Amazon a fost surpins în imagini

Ultimul trib pierdut din Amazon. Primele imagini cu nomazii din Peru care nu au fost atinşi de civilizaţie – VIDEO

Cel mai mare şarpe din Amazon: Monstrul a fost filmat de un jurnalist BBC care s-a alăturat unui trib ecuadorian FOTO+VIDEO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase