Home » Istorie » Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani

Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani

Rămășițele unui copil dezmembrat dezvăluie o practică de înmormântare sinistră de acum 8.000 de ani
Credit foto: Tahlia Stewart, Australian National University
Publicat: 05.11.2020

Arheologii de la Universitatea Națională Australiană au făcut o descoperire șocantă într-un sit de înmormântare, datat cu 8.000 de ani în urmă, din Peștera Makpan pe insula Alor, în Indonezia. Este vorba de rămășițele dezmembrate ale unui copil.

Oamenii de știință cred că brațele și picioarele copilului au fost îndepărtate ca parte a practicii antice de înmormântare. Este un tip de înmormântare ce s-ar fi practicat în timpul Holocenului mijlociu în Insulele Wallacea.

Înainte de îngroparea copilului, brațele și picioarele i-au fost îndepărtate. Scheletul fără membre a fost descoperit după 8.000 de ani într-una din cele 17.000 de insule din Indonezia.

GALERIE FOTO

Cercetătorul principal, dr. Sofia Samper Carro, de la Universitatea Națională Australiană, a spus că dovezile sugerează că trupul fără mâni și picioare a fost depus în locul de odihnă ca parte a unei tradiții speciale de înmormântare.

Prima dovadă a unei astfel de înmormântări

Cercetătoarea a observat că obrajii și fruntea copilului au fost vopsite cu un pigment ocru, iar sub capul lui a fost plasat pietriș de culoare ocru.

„Înmormântările copiilor sunt foarte rare și această înmormântare completă este singura din acea perioadă de timp descoperită până acum”, a adăugat ea.

Experții au descoperit rămășițe ale copiilor ce datează din ultimii 3.000 de ani și au studiat bine practicile de înmormântare în cazul lor.

Cu toate acestea, dovezile practicilor de înmormântare din perioada Holocenului mijlociu sunt foarte rare, astfel că oamenii de știință nu știu cum au fost tratați copiii morți în acea epocă. Noua descoperire ar schimba cu siguranță acest lucru, a spus dr. Carro.

Brațele și picioarele copilului au fost depuse în altă parte, dr. Carro considerând că gestul ar fi fost parte din practica culturală sau religioasă.

Copilul avea între 4 – 8 ani

Arheologii cred că rămășițele aparțin cel mai probabil unui copil cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani, deoarece dinții par ai unui copil de 6 – 8 ani, iar scheletul indică că ar fi putut avea 4 până la 5 ani.

Cercetătorii vor efectua studii suplimentare asupra rămășițelor pentru a determina dacă scheletul mai mic pe care l-au găsit este legat de craniile adulte pe care le-au descoperit pe insula Alor în timpul cercetărilor anterioare, a raportat Phys.org.

Ei intenționează să facă acest lucru evaluând relaționarea dietei sau a mediului cu rămășițele copilului și craniile adulte. În timpul cercetărilor lor anterioare, au descoperit că dieta unuia dintre adulții al cărui craniu l-au găsit era în principal bazată pe o alimentație marină, sugerând proveniența proteinelor dintr-o singură sursă de nutrienți care i-ar fi împiedicat creșterea.

Prin compararea craniilor adulților și al copilului, cercetătorii speră să traseze o viziune generală și cronologică a practicilor de înmormântare ce au avut loc în zonă în urmă cu 7.000 – 12.000 de ani.

Cercetarea lor a fost publicată în Quaternary International.

Vă recomandăm și:

Înmormântarea inimii separat de restul corpului. Cum a apărut această practică

Până în 2050, oamenii vor participa la propria înmormântare datorită ”nemuririi virtuale”

Un nou studiu arată că locuitorii unor insule din Scoţia practicau un ritual de înmormântare înspăimântător – FOTO

Rămășițele unui lider anglo-saxon ar putea răsturna tot ce știm despre acea perioadă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase