Home » Natură » Cum pot fi explicate imaginile în care o caracatiță pare că lovește intenționat un pește

Cum pot fi explicate imaginile în care o caracatiță pare că lovește intenționat un pește

Cum pot fi explicate imaginile în care o caracatiță pare că lovește intenționat un pește
Sursa foto: Eduardo Sampaio @OctoEduardo/ Twitter
Publicat: 23.12.2020

Oamenii de știință au surprins imagini care arată cum caracatițele lovesc pești, cel mai probabil de ciudă.

Deși acest comportament remarcabil și deloc politicos ar putea părea că este cauzat de conflictul dintre diferite specii de animale, cercetătorii spun că, de fapt, situația nu stă chiar așa.

De fapt, acest fenomen antisocial, pe care oamenii de știință îl numesc „dislocarea activă” a peștilor, are loc în timpul eforturilor colective de vânătoare, prin care caracatițele și peștii își unesc forțele pentru a prinde prada împreună.

Un „mecanism de controlare a partenerului”

„Caracatițele și peștii sunt cunoscuți pentru vânătoarea colectivă, profitând de morfologia și strategiile de vânătoare ale partenerilor. Având în vedere că mai mulți parteneri își unesc eforturile, o rețea complexă este creată, în care investițiile și profiturile pot fi inegale, astfel ducând la apariția mecanismelor de controlare a partenerilor”, a explicat biologul marin Eduardo Sampaio, de la Universitatea din Lisabona, Portugalia.

La fel ca modul prin care tu ai putea încerca să ții la distanță alte persoane în timp ce încercați cu toții să vă înfruptați de pe o masă plină cu bunătăți, acest „mecanism de controlare a partenerului” încearcă să stabilească un sentiment de control și dominanță în timpul unui festin.

Însă, atunci când vine vorba de caracatițe, „mecanismul de controlare a partenerului” este ceva mai brutal.

Care ar putea fi motivul pentru aceste lovituri

„Pentru atingerea acestui scop, caracatița folosește o mișcare bruscă și explozivă direcționată la un anumit pește-partener, fiind vorba despre ceea ce noi numim lovire”, au explicat cercetătorii.

Prin studiul lor, Sampaio și echipa sa au observat interacțiuni între caracatițele Octopus cyanea și mai multe specii de pești din Marea Roșie, potrivit Science Alert.

Totodată, oamenii de știință teoretizează că marte parte din lovituri sunt concepute pentru a ține sub control peștii în timpul eforturilor de vânătoare, fie că îi îndepărtează de pradă, le schimbă poziția sau chiar îi elimină complet din grup.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini spectaculoase arată momentul în care un rechin este înghițit cu totul de un alt pește

Imagini cu adorabila caracatiță „Dumbo” surprinse la cea mai mare adâncime înregistrată vreodată

Momentul în care o caracatiţă atacă un scafandru a fost înregistrat video

O misterioasă creatură „roșie” cu multe brațe, descoperită eșuată pe o plajă. Despre ce specie ar fi vorba

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase