Home » Știință » Mecanismul care protejează „izvorul tinereții” al sângelui a fost descoperit de oamenii de știință

Mecanismul care protejează „izvorul tinereții” al sângelui a fost descoperit de oamenii de știință

Mecanismul care protejează „izvorul tinereții” al sângelui a fost descoperit de oamenii de știință
Frotiu de sânge care arată celule albe și roșii. Sursa foto: Andrejs Ivanovs/ Edinburgh University
Publicat: 14.11.2020

Oamenii de știință au descoperit o proteină cheie care susține producerea de celule sănătoase ale sângelui de-a lungul vieții, prin reglarea răspunsului inflamator al corpului.

Studiul este primul care dezvăluie proteina ce are un rol crucial în protejarea celulelor stem ale sângelui, care produc în mod constant toate celule imunitare și ale sângelui necesare pentru corp, de îmbătrânirea prematură.

Descoperirea arată că proteina, cunoscută drept YTHDF2, protejează aceste celule stem de leziuni atunci când corpul luptă cu o infecție și le permite să continue să funcționeze în mod corect de-a lungul vieții.

Oamenii de știință au încercat să afle de mult modul în care aceste celule, cunoscute drept celule stem hematopoietice, se protejează de la epuizare în timp ce accelerează producerea de celule imunitare pentru a combate o infecție.

Primul studiu care dezvăluie cât de importantă este proteina YTHDF2

Studiile anterioare au arătat că proteina YTHDF2 are un rol important în dezvoltarea de celule sănătoase ale sângelui, un proces numit hematopoieză.

O echipă de cercetători, coordonată de la Universitatea din Edinburgh și Universitatea Queen Mary din Londra, a studiat șoarecii care duceau lipsă de proteina YTHDF2 pentru a înțelege mai bine rolul său pentru celule stem ale sângelui.

Oamenii de știință au tratat deficiența da YTHDF2 la șoarecii tineri cu o substanță chimică ce mimează o infecție virală pentru a afla dacă proteina are vreun rol în timpul răspunsului imunitar sau al inflamației.

Echipa a descoperit că celulele stem hematopoietice ale șoarecilor care duceau lipsă de YTHDF2 au prezentat semne ale inflamației cronice, aceasta limitând abilitatea pe termen lung de a produce noi celule ale sângelui.

În timpul infecțiilor, aceste celule stem au produs un număr vast de celule imunitare specializate.

Ce s-a întâmplat în absența proteinei YTHDF2

Însă procesul inflamator care a rezultat este un răspuns de urgență și necesită reglare atentă astfel încât să împiedice celulele stem să devină epuizate și incapabile să funcționeze corect în viitor, potrivit MedicalXpress.

Studiul este primul care relevă faptul că proteina YTHDF2 protejează integritatea pe termen lung a celulelor stem hematopoietice prin reglarea activității genelor care declanșează procesele inflamatorii.

În absența proteinei YTHDF2, leziunile suferite de celulele stem ale șoarecilor au modificat producerea de celule ale sângelui, astfel făcându-le să semene cu sângele unor șoareci mai bătrâni. În timpul procesului de îmbătrânire, celulele stem hematopoietice își pierd în mod natural potența și abilitatea de a crea noi celule ale sângelui, astfel că adulții mai în vârstă devin mai vulnerabili în fața infecțiilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Reușită. Cercetătorii au creat celule stem pornind de la celulele din sânge

Oamenii de știință au creat, în premieră, un anevrism „viu” din sânge și celule cerebrale umane

Neuronii de pe „limba” țânțarilor se aprind ca artificiile imediat ce simt gustul sângelui uman

Oamenii cu grupa de sânge 0 au un risc mai mic de infecție COVID-19 și boală severă – studii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase