Home » Natură » Cum ar putea arăta viitoarele supercontinente ale Terrei

Cum ar putea arăta viitoarele supercontinente ale Terrei

Publicat: 30.01.2021
Credit foto: NASA

În urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, supercontinentul Pangeea s-a despărțit și din el s-au creat continentele pe care le vedem astăzi pe Pământ, separate de oceane vaste. Este ușor de crezut că aceste mase terestre vor rămâne, însă se pare că un alt supercontinent ar putea să apară pe planetă în viitor.

Este foarte greu de spus cum ar putea arăta acest supercontinent, dar oamenii de știință suspectează că toate continentele, cu excepția Antarcticii, ar putea să se unească în jurul Polului Nord peste aproximativ 200 de milioane de ani, formând noul supercontinent „Amasia”.

Alternativ, toate continentele s-ar putea aduna în jurul ecuatorului, în aproximativ 250 de milioane de ani, și vor forma un ipotetic supercontinent numit „Aurica”.

În funcție de care scenariu se va transpune în realitate, climatul global al Pământului va fi foarte diferit. Pentru prima dată, oamenii de știință de la Institutul Pământului din cadrul Universității Columbia (SUA) au încercat să modeleze climatul unui potențial supercontinent. Noul studiu a fost prezentat online la reuniunea Uniunii Geofizice Americane din 8 decembrie 2020.

Cum va arăta supercontinentul Amasia?

În scenariul Amasia, unde solul este adunat la Polul Nord, întreaga planetă va intra într-o eră glaciară. Configurația actuală a Pământului permite căldura să se transfere de la ecuator la poli prin vânturi și curenți oceanici. Fără niciun teren în cale, căldura nu este însă ușor transferată către poli. La rândul lor, polii ar fi semnificativ mai reci și acoperiți cu gheață pe tot parcursul anului.

În plus, creșterea stratului de gheață ar acționa precum o oglindă și ar reflecta lumina soarelui înapoi din atmosferă, fenomen cunoscut sub numele de reacție gheață-albedo, făcând planeta și mai răcoroasă.

„Ai mult mai multă ninsoare”, a spus dr. Michael Way, cercetător principal și fizician la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale, din cadrul NASA, relatează IFL Science. „ Veți obține foi de gheață și veți obține această reacție foarte eficientă de gheață-albedo, care tinde să scadă temperatura planetei”, a mai avertizat el.

Cum va arăta supercontinentul Aurica?

În scenariul Aurica ar fi o imagine foarte diferită. Terenul adunat mai aproape de ecuator ar absorbi acolo lumina soarelui mai puternică, ducând la temperaturi mai ridicate. Acest efect ar fi, de asemenea, amplificat de absența calotelor polare, care reflectă căldura din atmosfera Pământului. Rezultatul ar fi o masă terestră care poate arăta precum plajele din America de Sud, cu terenuri mai uscate.

Totodată, modelarea a indicat că apa lichidă ar exista pe aproximativ 60 % din terenul Amasia, spre deosebire de 99,8 % din cel din Aurica. Cercetătorii afirmă că această perspectivă ar putea ajuta astronomii atunci când caută planete potențial locuibile în galaxia noastră care să poată adăposti apă lichidă.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele trei mari supercontinente care au dominat Terra. Care va fi viitorul Pământului?

Unde era Bucureștiul în urmă cu 340 de milioane de ani? O hartă interactivă îți arată cât de mult a „călătorit” locul în care te afli azi

Continentul ascuns de sub Europa. ”Mulţi turişti îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze”

Dacă Oceanul Atlantic dispare, viitorul geologic al Terrei este total diferit faţă de cum ne-am imaginat

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase