Home » Natură » Ce ar putea însemna pentru Europa un eveniment iminent de încălzire stratosferică la Polul Nord

Ce ar putea însemna pentru Europa un eveniment iminent de încălzire stratosferică la Polul Nord

Publicat: 13.01.2021

În fiecare iarnă din emisfera nordică, un vânt rece dă târcoale Polului Nord. Este tiparul meteorologic anual pe care oamenii de știință îl monitorizează îngrijorați pentru că orice schimbări semnificative ar putea sugera că Europa va avea parte de un ger cumplit. Însă, momentan, acel vânt se rupe în două.

Cercetătorii de la Universitățile Bristol, Exeter și Bath au descoperit o nouă modalitate de a prezice efectele schimbărilor acestui curent de aer major din stratosferă, situat între 10 și 50 de kilometri deasupra noastră.

În mod ironic, cauza acestui frig este o explozie bruscă de căldură care pătrunde în curenții de aer într-un interval de până la 48 de ore. Cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius, acest vortex trece printr-o serie de schimbări rapide, schimbându-și traiectoria sau dezintegrându-se în mod dramatic în vortexuri mai mici.

Rezultate devastatoare

Rezultatele pot fi devastatoare. Cu doar câțiva ani în urmă, un eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW) a adus aer polar din Siberia în Europa , valul de frig fiind numit la acea vreme „Bestia din Est”. Fiind concentrat deasupra Scandinaviei, valul de frig a acoperit totul în calea sa, ajungând până în vestul Regatului Unit. Evenimentul a cauzat haos în transport și a ucis mai multe persoane.

În mod surprinzător, astfel de evenimente de încălzire stratosferică nu sunt tocmai rare, relatările istorice sugerând că în medie în jur de 6 astfel de evenimente sunt produse în vortexul polar din Arctica în fiecare deceniu.

„Un impact semnificativ asupra vremii de suprafață”

„Deși un eveniment meteorologic extrem nu este o certitudine, în jur de două treimi din evenimentele SSW au un impact semnificativ asupra vremii de suprafață”, a precizat Richard Hall, meteorolog la Universitatea Bristol și autor principal al noului studiu, potrivit Science Alert.

Rezultatele sugerează că de fiecare dată când un vortex polar se rupe în două vânturi mai mici, ne putem aștepta la evenimente de răcire mai severe, în comparație cu alte anomalii SSW.

„După cum a fost prezis, observațiile atmosferice arată acum că stratosfera din Arctica trece printr-un eveniment de încălzire bruscă asociat cu slăbirea vortexului polar stratosferic”, a explicat Adam Scaife, de la Oficiul Meteorologic al Regatului Unit. Mai mult, schimbarea include toate trăsăturile unui eveniment SSW mai periculos, ceea ce înseamnă că există o posibilitate crescută ca scăderea temperaturilor să fie semnificativă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Polul Sud se încălzește de trei ori mai rapid față de restul planetei

Polul Nord Magnetic se mută din Canada în Siberia. Experţii explică motivele din spatele ”plimbării”

Gaura din ozon de deasupra Polului Nord s-a închis

Polul Nord magnetic ”migrează” rapid către Siberia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase