Home » Știință » Unde era Bucureștiul în urmă cu 340 de milioane de ani? O hartă interactivă îți arată cât de mult a „călătorit” locul în care te afli azi

Unde era Bucureștiul în urmă cu 340 de milioane de ani? O hartă interactivă îți arată cât de mult a „călătorit” locul în care te afli azi

Unde era Bucureștiul în urmă cu 340 de milioane de ani? O hartă interactivă îți arată cât de mult a „călătorit” locul în care te afli azi
Sursa foto: Ancient Earth Globe
Publicat: 04.09.2020

Pământul și continentele sale familiare, aranjate într-un mod bine cunoscut de omenire, nu au arătat întotdeauna la fel.

Suprafața sa, cândva reunită în supercontinente, s-a crăpat, rupt și s-a reunit din nou de-a lungul istoriei de 4,5 miliarde de ani a planetei.

Într-un fel, orașul tău natal a călătorit mai mult decât tine. Iar acum, mulțumită unui website interactiv care devine tot mai popular, poți vedea cât de mult s-a schimbat locul în care te-ai născut de-a lungul a sute de milioane de ani.

Harta interactivă este numită Ancient Earth Globe și a fost lansată în urmă cu doar câțiva ani de către paleontologul Ian Webster. Combină hărți paleontologice din proiectul PALEOMAPS și date de la GPlates, o bază de date geologice open-source.

Să ținem minte că rezultatele sunt aproximative

„Sunt uimit că geologii au colectat destul de multe date astfel încât să-mi găsească casa în urmă cu 750 de milioane de ani, așa că m-am gândit că și alți oameni s-ar putea bucura de această experiență”, afirma Webser în 2018.

„Deși modelele pentru plăcile tectonice oferă rezultate precise, ar trebui luat în considerare faptul că rezultatele sunt aproximative. În timpul testelor mele am descoperit că rezultatele modelului variază semnificativ de mult. Am ales acest model anume pentru că este citat îndeajuns de mult și acoperă cea mai mare durată de timp”, mai explica Webster în 2018.

Dă timpul înapoi și vezi Pământul în urmă cu 750 de milioane de ani

Așadar, în esență, poți da timpul înapoi pe Pământ și să te duci în urmă cu 750 de milioane de ani. Nu este chiar întreaga istorie a planetei, dar acoperă patru supercontinente, Pannotia, Gondwana, Laurenția și Pangeea, scrie Science Alert.

Atunci când intri inițial pe website, poți vedea Pământul din urmă cu 240 de milioane de ani, la mijlocul perioadei Triasic, pe vremea când Pangeea domina globul, fiind ultimul supercontinent înainte ca lumea pe care o știm în ziua de azi să se formeze. Viața se recupera în urma extincției Permian-Triasic sau Moartea cea Mare. Evenimentul a avut loc între 10 și 12 milioane de ani mai devreme, iar dinozaurii și mamiferele prosperau din nou.

Vă mai recomandăm să citiți și:

4 descoperiri astronomice făcute în Grecia Antică

Descoperiri neașteptate în interiorul a două artefacte din Egiptul Antic

Bijuterii descoperite alături de mumia unui adolescente din Egiptul Antic

Cine ar fi fost, de fapt, forțele care au „invadat” Egiptul în urmă cu 3.600 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase