Home » Natură » Primele dovezi clare care sugerează că și caracatițele pot simți durere, atât fizic cât și emoțional

Primele dovezi clare care sugerează că și caracatițele pot simți durere, atât fizic cât și emoțional

Publicat: 14.03.2021

Un nou studiu important sugerează că, de fapt, caracatițele pot simți și reacționa la durere la fel ca mamiferele. Acestea sunt primele dovezi clare care arată această capacitate în cazul nevertebratelor.

Experiența durerii este mai mult decât un simplu reflex la stimuli dureroși sau la răni. Durerea este o stare emoțională, care duce la suferință și stres.

Deși este considerat că vertebratele simt atât aspectele fizice cât și cele emoționale ale durerii, rămâne de discutat dacă același lucru este adevărat și în cazul nevertebratelor, care au în general sisteme nervoase mult mai simple.

Caracatițele sunt cele mai complexe nevertebrate din punct de vedere neurologic de pe Pământ, însă foarte puține experimente s-au concentrat pe potențialul lor de a simți durere.

Caracatițele sunt capabile să simtă stări emoționale negative atunci când se confruntă cu durere

Robyn Crook, neurobiolog la Universitatea de Stat din San Francisco, analizează această necunoscută de ani de zile și ultimele sale cercetări în laborator au folosit aceleași protocoale pentru testarea durerii pe rozătoarele de laborator asupra cefalopodelor, mai exact asupra caracatițelor.

Cu ajutorul unor măsurători detaliate ale comportamentului asociat durerii și activității neurale, Crook a identificat dovezi care sugerează că, de fapt, caracatițele sunt capabile să simtă stări emoționale negative atunci când se confruntă cu durere.

Acestea sunt aceleași trăsături întâlnite și la mamifere, în ciuda faptului că sistemul nervos al caracatițelor este organizat într-un mod fundamental diferit față de cel al vertebratelor.

Care sunt argumentele neurobiologului Robyn Crook

Bineînțeles, este foarte dificil pentru oamenii de știință să interpreteze sentimente subiective sau stări emoționale în cazul animalelor, în special la un animal atât de diferit de oameni. Însă, Crook argumentează că acel comportament observat la caracatițe în timpul experimentelor sale sugerează că acestea simt elementele fizice și emoționale ale durerii într-un mod similar cu rozătoarele. Crook a observat chiar și schimbări în starea afectivă, ceea ce noi am numi, în cazul oamenilor, stare de spirit, sentimente și atitudini, potrivit Science Alert.

„Chiar și în absența dovezilor privind sensibilitatea cefalopodelor, rămâne clar faptul că reacțiile demonstrate de caracatițe în acest studiu sunt asemănătoare cu cele care ar fi fost exprimate de mamifere care simt durere. Astfel, se poate deduce un argument că starea internă a acestor specii disparate este similară”, a concluzionat Crook.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce cred cercetătorii că extratereștrii ar gândi mai degrabă precum caracatițele, nu ca oamenii

Cum pot fi explicate imaginile în care o caracatiță pare că lovește intenționat un pește

Imagini cu adorabila caracatiță „Dumbo” surprinse la cea mai mare adâncime înregistrată vreodată

Caracatiţe pe Ecstasy, experimentul Milgram sau realitatea există doar dacă o măsori. Zece experimente mari cu rezultate bizare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase