Chihlimbarul. Grecii și romanii antici îi atribuiau proprietăți magice și tămăduitoare

07 08. 2021, 09:00

This browser does not support the video element.

Chihlimbarul este o rășină fosilă care a atins o stare stabilă prin pierderea constituenților volatili și schimbarea chimică după îngroparea în sol.

Chihlimbarul este o substanță gălbuie solidă care se formează din rășina secretată de mai multe specii de pini. Așadar, rășina este o substanță groasă care este produsă de pini și brazi atunci când scoarța este afectată.

De asemenea, chihlimbarul are neregulate, formându-se în numeroase nuanțe de galben, maroniu, oranj, dar și uneori de roșu. Chihlimbarul translucent sau transparent și intens colorant este considerat piatră prețioasă.

Unde pot fi găsite cele mai semnificative depozite de chihlimbar din lume?

Rășina care formează chihlimbarul provine de la arbori care au crescut în urmă cu milioane de ani. În timp, acești copaci și rășina lor au rămas îngropați sub suprafața Pământului. În cele din urmă, copacii au putrezit și au dispărut. Însă, rășina s-a întărit și mai mult, până când a devenit chihlimbar.

Chihlimbarul, sau ambra, poate fi găsit peste tot în lume, însă cele mai mari și semnificative depozite există de-a lungul țărmurilor Mării Baltice, în nisipuri vechi de 40 până la 60 de milioane de ani, potrivit Britannica.

Proprietăți magice și tămăduitoare

Multe bucăți de chihlimbar conțin rămășițe de insecte sau plante sub formă de fosile. Aceste creaturi vii au rămas blocate în rășină înainte ca substanța să se întărească și să devină chihlimbar. Oamenii de știință pot studia aceste creaturi pentru a afla cum s-a schimbat viața în decurs de milioane de ani.

Totodată, oamenii antici prețuiau chihlimbarul pentru frumusețea sa. Aceștia foloseau chihlimbarul pentru a confecționa mărgele și sculpturi. Mai mult, grecii și romanii antici atribuiau chihlimbarului proprietăți magice și tămăduitoare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O „bestie bizară”, blocată în chihlimbar milioane de ani, este o reptilă cu adevărat neobișnuită

O plantă cu flori, păstrată timp de 100 de milioane de ani în chihlimbar, ar putea rezolva un mister extraordinar

Cei mai vechi spermatozoizi descoperiți până acum au fost găsiți într-un chihlimbar

Culorile insectelor vechi de milioane de ani conservate în chihlimbar