Home » Natură » O fosilă dezvăluie cel mai mare miriapod care a trăit vreodată

O fosilă dezvăluie cel mai mare miriapod care a trăit vreodată

Publicat: 31.12.2021

O fosilă găsită pe o plajă din nordul Angliei a dezvăluit „cel mai mare miriapod care a trăit vreodată”, spun paleontologii.

Conform CNN, fosila a fost descoperită în ianuarie 2018 într-o bucată de gresie care căzuse de pe o stâncă pe plaja din golful Howick din Northumberland. Stânca se despicase, dezvăluind fosila.

„A fost o descoperire complet întâmplătoare”, a spus Neil Davies, lector în geologie sedimentară la departamentul de științe ale pământului al Universității din Cambridge, care a spus că fosila a fost observată de un fost doctorand.

„A fost o descoperire incredibil de interesantă, dar fosila este atât de mare încât a fost nevoie de patru dintre noi pentru a o muta”, a spus Davies.

Rămășițele fosilizate ale creaturii, numită Arthropleura, datează din perioada carboniferă, cu aproximativ 326 de milioane de ani în urmă. Asta înseamnă cu mai mult de 100 de milioane de ani înainte de apariția dinozaurilor.

Cel mai mare miriapod avea aproape 3 metri lungime

Când era în viață, s-a estimat că creatura avea o lățime de 55 de centimetri și o lungime de până la 2,63 metri, cântărind 50 de kilograme.

Aceste dimensiuni îl fac cel mai mare nevertebrat cunoscut din toate timpurile, mai mare chiar decât scorpionii de mare antici care dețineau anterior acest titlu. Nevertebratele sunt animale fără coloană vertebrală.

„Acesta este cu siguranță cel mai mare miriapod care a trăit vreodată”, a confirmat Davies.

Există și alte fosile de Arthropleura, dar mai mici

Este doar a treia fosilă de Arthropleura descoperită. Celelalte două au fost găsite în Germania și au fost mult mai mici decât noul exemplar.

Pentru a ajunge la o asemenea dimensiune, trebuie să fi consumat o dietă hrănitoare. La acea vreme, Anglia se afla pe ecuator, iar nevertebratele și amfibienii timpurii probabil trăiau din vegetația care creștea într-o serie de pârâuri și râuri.

Cercetătorii cred că scheletul fosilizat a fost probabil un segment năpârlit de exoschelet care s-a umplut cu nisip, ceea ce a ajutat la conservarea lui.

„Găsirea acestor fosile uriașe de miriapod este rară, deoarece odată ce au murit, corpurile lor au tendința de a se dezarticula (se separa la articulații), așa că este probabil ca fosila să fie o carapace năpârlită pe care animalul a aruncat-o pe măsură ce creștea”, a spus Davies.

„Nu am găsit încă un cap fosilizat, așa că este dificil să știm totul despre ei”, a adăugat el.

Animalele Arthropleura au existat timp de aproximativ 45 de milioane de ani înainte de a dispărea. Nu se știe exact de ce au dispărut, dar cauza ar putea fi niște schimbări climatice care nu le-au convenit. Sau s-ar fi putut întâmpla în timpul apariției reptilelor, care au ajuns să domine același tip de habitat.

Fosila va fi expusă public la Muzeul Sedgwick din Cambridge, Anglia, în 2022. Cercetarea a fost publicată în Journal of the Geological Society.

Vă recomandăm să citiți și:

A crezut că este o pungă de plastic, însă a avut parte de o surpriză. Acest pește seamănă cu o lipie

O descoperire inedită scoate la iveală că balenele şi delfinii formează culturi şi societăţi asemeni oamenilor

Experţii au descoperit 50 de specii noi de păianjeni în Australia

Aceste 5 animale te vor surprinde cum niciun reprezentant al faunei nu a mai facut-o – FOTO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase