Home » Natură » Maimuțele ar putea să învețe prin predare, la fel ca și copiii umani

Maimuțele ar putea să învețe prin predare, la fel ca și copiii umani

Publicat: 05.03.2022

Un nou studiu, realizat de cercetători de la Departamentul de Științe Cognitive al Central European University, analizează dacă maimuțele sunt similare oamenilor în ceea ce privește capacitățile de învățare atunci când cineva încearcă să le învețe. 

Copiii mici arată o preferință pentru a învăța din comunicare, ceea ce nu este surprinzător, deoarece cultura noastră se bazează pe instanțe de predare și practici educaționale. Dar ce se întâmplă cu cele mai apropiate rude ale noastre, maimuțele? Cercetătorii au înregistrat mai multe cazuri privind capacitatea maimuțelor de a învăța din observarea acțiunilor altora în sălbăticie.

În cadrul studiului, cercetătorii au arătat cimpanzeilor și urangutanilor cum să opereze un dispozitiv de distribuire a alimentelor. Pentru a obține mâncarea, maimuțele trebuiau să introducă un obiect într-o mică gaură din partea superioară a dispozitivului. După ce introduceau obiectul în gaură, dispozitivul emitea un sunet, iar în partea de jos era distribuită o pastilă de hrană drept recompensă, scrie Phys.org.

Au maimuțele capacitățile necesare pentru a învăța?

Cu toate acestea, în timp ce unele obiecte făceau ca dispozitivul să funcționeze, în cazul altora nu se întâmpla nimic (prin urmare, maimuța nu primea o recompensă).

Atunci când cercetătorii le-au arătat maimuțelor cum să folosească dispozitivul, au avut două tipuri de demonstranți. În timp ce unul comunica și cu maimuțele înainte de a introduce un obiect în dispozitiv, celălalt nu a comunicat, ci doar a produs alte sunete care să atragă atenția și apoi a introdus obiectul în dispozitiv. În mod esențial, cel care a comunicat cu maimuțele a folosit doar „obiectele greșite”, astfel încât, în aceste cazuri, maimuțele ar fi putut învăța că aceste obiecte nu le vor ajuta să obțină mâncarea din dispozitiv.

Cu toate acestea, celălalt demonstrant, care nu comunica cu maimuțele, a folosit „obiectele corecte”, astfel încât, în aceste situații, maimuțele au fost întotdeauna recompensate. În cele din urmă, în faza de testare, cei doi demonstranți au oferit obiectele lor maimuțelor, astfel încât acestea să poată alege între ele și să folosească obiectul ales pentru a acționa singure asupra dispozitivului.

Maimuțele i-au surprins pe cercetători

În acest punct al cercetării, s-a întâmplat un lucru surprinzător – chiar dacă maimuțele puteau vedea cu ochii lor că obiectele greșite nu le produceau niciodată mâncare, ele au ales totuși aceste obiecte în jumătate din cazuri.

„Din studiile anterioare știam deja că nu numai copiii umani sunt sensibili la indicii de comunicare, ci și maimuțele pot recunoaște și reacționa la aceste indicii”, spune Hanna Marno, autorul principal al studiului, publicat în Scientific Reports.

„Studiul a oferit dovezi că maimuțele ar putea avea o anumită prejudecată de atribuire a importanței pentru comunicare, ceea ce ar putea fi un precursor pentru predare în cazul lor. Să sperăm că cercetările viitoare ne vor ajuta să înțelegem mai bine care ar putea fi capacitatea lipsă de care ar avea nevoie pentru a începe să se învețe între ele și în sălbăticie”, au concluzionat cercetătorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au testat dacă maimuțele ar putea scrie Shakespeare. Ce s-a întâmplat?

Implantul Neuralink a cauzat moartea a 21% dintre maimuțele pe care s-au efectuat studii

Semne de îmbătrânire prematură, observate la maimuțele care au supraviețuit unui uragan

Motivul pentru care cei mai mulți bebeluși se nasc noaptea, dezvăluit cu ajutorul maimuțelor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase