Home » Natură » Imaginile prin satelit arată că întreaga banchiză Conger din Antarctica s-a prăbușit

Imaginile prin satelit arată că întreaga banchiză Conger din Antarctica s-a prăbușit

Imaginile prin satelit arată că întreaga banchiză Conger din Antarctica s-a prăbușit
Credit foto: U.S. National Ice Center (USNIC)
Publicat: 31.03.2022

Prăbușirea unei banchize de mărimea Romei, pe fondul creșterii temperaturilor, este un „semn a ce va să vină”, indică NASA. 

Temperaturile ridicare înregistrate în ultima perioadă în Antarctica de Est au cauzat prăbușirea unei banchize de mărimea Romei, pe fondul temperaturilor ridicate – după cum arată datele captate de sateliți.

Banchiza Conger, care avea o suprafață de aproximativ 1200 kilometri pătrați, s-a prăbușit în jurul zilei de 15 martie. În ultima perioadă, Antarctica de Est a cunoscut unele dintre cele mia ridicate temperaturi, stația Concordia înregistrând temperatura record de -11,8 grade Celsius pe 18 martie, cu peste 40 de grade mai cald decât în mod normal.

Temperaturile record au fost rezultatul unui front atmosferic care a adus cu sine căldura pe continent, precizează The Guardian.

Un semn pentru ce va urma

Banchizele sunt extensii ale „platformelor” înghețate care plutesc în ocean și care joacă un rol important în restrângerea gheții interioare. Fără ele, gheața interioară s-ar vărsa mai repede în ocean, ceea ce ar conduce la creșterea nivelului mării.

Dr. Catherine Colello Walker, cercetător al NASA și Institutului Oceanografic Woods Hole a spus că cu toate că banchiza Conger este relativ mică, „este una dintre cele mai semnificative prăbușiri din Antarctica de la prăbușirea banchizei Larsen B din anii 2000”.

„Nu va avea un efect semnificativ, dar cu toate acestea este un semn pentru ceea ce va urma”. Banchiza a început să se micșoreze începând cu anii 2000, a mai completat Walker. Până pe 4 martie 2022, aceasta părea că a pierdut mai bine din suprafață prin comparație cu ianuarie – când avea aproximativ 1200 kilometri pătrați.

Pentru unii, prăbușirea a venit ca o surpriză

Peter Neff, glaciolog și profesor asistent la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, a spus că prăbușirea până și a unei bucăți mici reprezintă o surpriză. „Încă tratăm Antarctica asemeni unui cub de gheață masiv, înalt, uscat și rece. Informațiile curente sugerează în mare măsură că nu putem obține aceleași rate rapide de pierdere a gheții ca în Antarctica din cauza geometriei gheții”.

Datele oferite de misiunea Copernicus Sentinel-1 au arătat mutarea gheții care a început între 5 și 7 martie, a mai spus Neff. Helen Amanda Fricker, glaciolog la Centrul Polar Scripps, a declarat că trei evenimente de acest gen s-au înregistrat în Antarctica de Est în luna martie și au vizat banchizele Conger, Totten și Glenzer.

Mai multe evenimente în viitor

Profesorul Andrew Mackintosh, care coordonează Școala Pământului, Atmosferei și Mediului din cadrul Universității Monash din Australia spune că banchiza Conger a suferit o topire pornind de la temperaturile de dedesubt, fapt ce ar fi creat condițiile topirii sale.

Prof. Matt King, șeful Centrului Australian de Excelență în Știința Antarcticii. a arătat că banchizele plutesc deja, iar această desprindere nu ar avea un efect prea mare asupra nivelului mării.

„Vom vedea tot mai multe banchize desprinzându-se în viitor pe fondul schimbărilor climatice”, a atras atenția King. „Vom vedea banchize masive – cu mult mai mari decât aceasta – care se vor desprinde. Iar acelea vor conține multă gheață, suficientă pentru a afecta nivelul mărilor”.

Vă mai recomandăm și:

Cele mai vechi mumii din lume sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice

Greenpeace avertizează că efectele crizei climatice ne lovesc mai puternic și mai repede decât s-a anticipat

Schimbările climatice afectează păsările din Europa. Ce spun cercetătorii?

Fosilele bine conservate, o consecință a schimbărilor climatice din trecut

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase