Home » Natură » Un recif de corali în formă de trandafir, „ca o operă de artă”, a fost descoperit în Tahiti

Un recif de corali în formă de trandafir, „ca o operă de artă”, a fost descoperit în Tahiti

Publicat: 24.01.2022

Oamenii de știință au descoperit un recif vast de corali în formă de trandafir în apele adânci de lângă coasta Tahiti, a anunțat UNESCO. Coralii nu par să fi fost afectați de schimbările climatice.

Cartografiind o distanță de aproximativ trei kilometri cu până la 65 de metri lățime, oficialii UNESCO au spus că este „unul dintre cele mai extinse recife de corali sănătoase înregistrate”.

Agenția ONU pentru Patrimoniu a spus că este „foarte neobișnuit” să găsești corali sănătoși în ape mai reci, între 30 și 65 de metri adâncime și că ar putea sugera că există mai multe recife în adâncimea oceanului, care sunt mai ferite de impactul apelor care se încălzesc, scrie Science Alert.

Descoperirea a fost făcută în noiembrie de scafandri cu echipamente speciale care le-au permis să se scufunde mai adânc și să petreacă 200 de ore la recif.

Coralii uriași și frumoși, o operă de artă

„A fost magic să văd corali în formă de trandafir, uriași și frumoși, care se întind cât vezi cu ochii. A fost ca o operă de artă”, a spus Alexis Rosenfeld, fotograf francez și fondator al campaniei 1 Ocean, realizat în parteneriat cu UNESCO.

Coralii gigantici în formă de trandafir au fiecare până la doi metri în diametru.

„Până în prezent, cunoaștem suprafața Lunii mai bine decât adâncimea oceanului”, a declarat directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, adăugând că doar 20% din fundul apelor lumii a fost cartografiat.

„Descoperirea acestui recif într-o stare atât de curată este o veste bună și poate inspira conservarea viitoare”, a declarat Laetitia Hedouin, biolog marin la Agenția Națională de Cercetare din Franța (CNRS).

„Credem că recifele mai adânci pot fi mai bine protejate de încălzirea globală”, a continuat Hedouin.

Cele mai multe dintre recifele cunoscute din lume au fost găsite la adâncimi de până la 25 de metri, iar organismul de patrimoniu al ONU a spus că reciful Tahiti ar putea sugera că există mai multe zone de corali sănătoși în „zona crepusculară”, necartografiată, a oceanului.

Acești corali în formă de trandafir sunt o sursă de inspirație

„Această descoperire remarcabilă din Tahiti demonstrează munca incredibilă a oamenilor de știință care, cu sprijinul UNESCO, ne ajută să ne mărim cunoștințele despre ceea ce se află dedesubt”, a spus Azoulay.

corali în formă de trandafir
Foto: Profimedia

Polinezia Franceză a suferit un eveniment semnificativ de albire în 2019, dar acest recif nou descoperit nu pare să fi fost afectat în mod semnificativ. „Acești corali nu prezintă semne de stres sau boală”, a declarat Hedouin.

Albirea are loc atunci când coralii sănătoși sunt stresați de vârfurile temperaturii oceanului, determinându-i să expulzeze algele care trăiesc în țesuturile lor, lăsând cimitire de schelete albite, unde ecosistemele vibrante au prosperat cândva.

Coralii cel mai grav afectați de schimbările climatice

Stelele de mare pot, de asemenea, să distrugă coralii prin faptul că se hrănesc cu aceștia. Senzori de temperatură au fost plasați în zonă ca parte a unui program pentru a analiza de ce coralii par a fi neafectați de schimbările climatice și pentru a monitoriza dinamica populației.

Recifele de corali acoperă doar o mică parte din fundul oceanului, dar găzduiesc cel puțin un sfert din toate animalele și plantele marine.

În octombrie, Rețeaua Globală de Monitorizare a Recifelor de Corali a declarat că pescuitul, poluarea, dar mai ales încălzirea globală, au distrus 14% din recifele de corali ale lumii între 2009 și 2018. Cel mai grav afectați au fost coralii din Asia de Sud și Pacific, în jurul Peninsulei Arabe și în largul coastei Australiei.

Oceanele absorb mai mult de 90% din excesul de căldură din emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce apără suprafețele terestre, dar generează valuri de căldură mari și de lungă durată care împing multe specii de corali peste limitele lor de toleranță.

Un singur eveniment de albire din 1998, cauzat de încălzirea apelor, a distrus 8% din toți coralii.

Vă recomandăm să citiți și:

Gheața din Antarctica dezvăluie impactul uman asupra atmosferei cu mult înainte de Revoluția Industrială

Cel mai mare pește ferăstrău documentat vreodată, descoperit eșuat pe o plajă din Florida

Manukura, singurul exemplar alb de pasăre kiwi născut în captivitate, a murit în urma unei operații

Aproximativ 15 milioane de tone de microplastice se află pe fundul mărilor și oceanelor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase