Home » Natură » Schimbările climatice ar putea pune capăt civilizației așa cum o știm. ,,Trebuie să ne pregătim!”

Schimbările climatice ar putea pune capăt civilizației așa cum o știm. ,,Trebuie să ne pregătim!”

Publicat: 05.08.2022

Un nou raport susține că este timpul să începem să luăm în serios cele mai grave scenarii și să elaborăm un plan de acțiune solid cu privire la ceea ce se va întâmpla dacă – sau, într-adevăr, când – modul nostru actual de viață se va prăbuși.

,,Schimbările climatice au jucat un rol în fiecare eveniment de extincție în masă. Au contribuit la căderea imperiilor și au modelat istoria. Chiar și lumea modernă pare adaptată la o anumită nișă climatică”, spune autorul principal al raportului, Luke Kemp, cercetător la Centrul pentru studiul riscului existențial de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, scrie Science Alert.

,,Căile spre dezastru nu se limitează la impactul direct al temperaturilor ridicate, cum ar fi evenimentele meteorologice extreme. Efectele în lanț, cum ar fi crizele financiare, conflictele și noile focare de boli, ar putea declanșa alte calamități și ar putea împiedica redresarea în urma unor potențiale dezastre, cum ar fi războiul nuclear.”

Schimbările climatice au jucat un rol în fiecare eveniment de extincție în masă

Vechea cavalerie apocaliptică a ciumei, războiului și foametei ar trebui să includă un nou partener, potrivit autorilor eseului: vremea extremă.

Istoria recentă a oferit deja omenirii o avanpremieră a modului în care ar putea arăta pandemiile, instabilitatea economică și penuria de alimente la nivel global, atunci când se combină. Deși rezultatele nu sunt prea frumoase, structurile civilizației globale rămân relativ intacte.

Totuși, la un moment dat, acele structuri care ne permit să rezistăm la astfel de furtuni se vor prăbuși.

Pandemii succesive, pe măsură ce penuria de alimente îi determină pe oameni să intre în contact mai strâns cu rezervoarele de boli, foamete pe lângă războaiele care limitează distribuția alimentelor timp de ani, apoi zeci de ani la rând, inflație galopantă, pe măsură ce economiile se luptă să facă față noilor modalități de a face afaceri într-o lume mai fierbinte și devastată de dezastre.

Cum am putea amâna dispariția noastră?

,,Temperaturile medii anuale de 29 de grade afectează în prezent aproximativ 30 de milioane de persoane din Sahara și de pe coasta Golfului”, spune Chi Xu, cercetător în domeniul complexității sociale la Universitatea Nanjing.

,,Până în 2070, aceste temperaturi și consecințele sociale și politice vor afecta direct două puteri nucleare și șapte laboratoare de izolare maximă care adăpostesc cei mai periculoși agenți patogeni. Există un potențial serios de efecte dezastruoase în lanț”.

O bună gestionare a riscurilor presupune nu doar prezicerea scenariilor probabile, ci și protejarea împotriva celor care ar avea cel mai grav impact.

În mod optimist, am putea schimba situația și am putea amâna puțin această creștere. Combinația perfectă de schimbare a comportamentului, acțiune politică și inovație ar putea chiar să ajute la stabilizarea creșterii temperaturii la niveluri care să nu ne bombardeze cu o nouă catastrofă la fiecare șase luni.

O șansă de una la cinci

Dacă lucrurile continuă așa cum se întâmplă în prezent – ceea ce Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) este foarte încrezător că se va întâmpla – este aproape sigur că ne putem aștepta la o temperatură medie cu 1,5 grade mai mare între 2030 și 2052, comparativ cu nivelurile preindustriale.

Totuși, există o șansă de aproximativ una din cinci ca, într-o atmosferă cu aproximativ 560 de părți pe milion (ppm) de dioxid de carbon în atmosferă, temperaturile să fie cu câteva grade mai calde. În luna mai a acestui an, am ajuns la 420 ppm.

Potrivit unui studiu privind evaluările IPCC publicat de Kemp și colegii săi la începutul acestui an, organismul interguvernamental nu se concentrează suficient de mult pe astfel de situații aberante.

Omenirea ar putea rata o ocazie de ,,aur”

În contextul în care cercetările anterioare indică faptul că suntem foarte prost informați cu privire la ceea ce înseamnă o încălzire cu mult peste 2 grade Celsius, am putea rata o ocazie de aur de a fi mai bine informați în cazul în care planurile mai optimiste ar eșua.

,,Înfruntarea unui viitor caracterizat de accelerarea schimbărilor climatice, în timp ce rămânem orbi la scenariile cele mai nefaste, este, în cel mai bun caz, o gestionare naivă a riscurilor și, în cel mai rău caz, o prostie fatală”, spune Kemp.

Studiul a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Vagoanele modificate ar putea atenua schimbările climatice eliminând CO2 din aer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase