Home » Natură » Temperaturile influențează riscul pesticidelor asupra albinelor

Temperaturile influențează riscul pesticidelor asupra albinelor

Publicat: 31.03.2023

Temperatura influențează modul în care unele pesticide afectează comportamentul albinelor, sugerând un impact incert în condițiile schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu.

Constatările indică faptul că viitoarele fenomene extreme de temperatură în contextul schimbărilor climatice ar putea să crească impactul pesticidelor asupra populațiilor de albine și a serviciilor de polenizare ale acestora.

Anumite pesticide, în special o clasă numită neonicotinoide, sunt cunoscute pentru impactul pe care îl au asupra albinelor și a altor insecte și se crede că duc la declinul populației. Totuși, răspunsurile înregistrate ale albinelor din întreaga lume la această amenințare par să varieze, sugerând că în joc sunt și alți factori, potrivit EurekAlert.

Temperaturile scăzute pot crește toxicitatea pesticidelor asupra albinelor

Cercetătorii de la University College London din Anglia au arătat că temperatura mediului poate influența gradul în care pesticidele pot modifica unele comportamente ale albinelor, importante pentru supraviețuirea lor și capacitatea de a poleniza culturile.

Studiul a fost publicat în Global Challenge Biology.

Echipa a studiat șase tipuri de comportamente ale albinelor sub influența a două pesticide: neonicotinoidul imidacloprid și sulfoximina sulfoxaflor, la temperaturi de 21, 27 și 30 de grade Celsius.

Patru dintre comportamente, respectiv capacitatea de reacție, probabilitatea de a se mișca, viteza de mers și rata de consum de hrană au fost mai puternic afectate de imidacloprid la o temperatură mai scăzută. Acest lucru sugerează că temperaturile scăzute ar putea crește toxicitatea pesticidelor asupra comportamentelor importante pentru sarcinile legate de stup.

Capacitatea albinelor de a tolera temperatura combinată cu expunerea la pesticide

Totuși, un comportament esențial – cât de departe pot zbura albinele – a fost cel mai grav afectat de imidacloprid la temperaturile cele mai ridicate.

„Scăderea performanțelor de zbor la cea mai ridicată temperatură sugerează că a fost atins un „punct critic” în ceea ce privește capacitatea albinelor de a tolera temperatura combinată cu expunerea la pesticide. Acest efect aparent de prăpastie se produce în decurs de doar trei grade, ceea ce schimbă percepția noastră asupra dinamicii riscului de utilizare a pesticidelor, având în vedere că astfel de schimbări de temperatură pot avea loc în mod obișnuit în decurs de o zi”, a precizat autorul principal, dr. Richard Gill, de la Departamentul de Științe ale Vieții (Silwood Park) de la Imperial.

În plus, se preconizează că frecvența cu care albinele vor fi expuse la pesticide și la temperaturi extreme în condițiile schimbărilor climatice va crește, potrivit autorului.

Probleme de polenizare

Distanța la care are loc zborul este esențială pentru polenizare, deoarece susține potențialul de hrănire și contribuie la securitatea alimentară pentru polenizarea culturilor.

Este posibil ca populațiile de insecte de la latitudini mai temperate să resimtă mai puternic efectele pesticidelor, deoarece intervalele de temperatură sunt mai mari.

Albinele sunt responsabile pentru polenizarea multor culturi de cereale, precum și a legumelor și a pomilor fructiferi. Pe măsură ce ne diversificăm alimentația, cererea pentru serviciile de polenizare ale albinelor va crește. Stresul cu care se confruntă albinele, ca urmare a schimbărilor climatice și a folosirii sporite a insecticidelor, va crește, de asemenea.

Cercetătorii spun că această activitate de cuantificare a relațiilor dintre temperatură și impactul pesticidelor ar trebui să ajute la modelarea riscurilor pe care le prezintă pesticidele în diferite regiuni ale lumii, pe măsură ce clima se schimbă.

„Constatările noastre arată cât de important este contextul de mediu atunci când se evaluează toxicitatea pesticidelor, în special atunci când se proiectează răspunsurile albinelor în condițiile unor viitoare schimbări climatice”, a declarat primul autor, Daniel Kenna, de la Departamentul de Științe ale Vieții (Silwood Park) al Imperial College.

Vă mai recomandăm și:

 Test de cultură generală. Cum fac albinele miere?

Primul vaccin din lume pentru albine a fost aprobat în SUA

Cercetătorii au realizat prima hartă a creierului unei insecte

Peste 100 de specii noi de insecte au fost descoperite în Norvegia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase