Home » Natură » Cel mai veninos păianjen din lume își modifică veninul în funcție de stare

Cel mai veninos păianjen din lume își modifică veninul în funcție de stare

Cel mai veninos păianjen din lume își modifică veninul în funcție de stare
Foto: David Mc Clenaghan/CSIRO via Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Publicat: 02.06.2023

Cercetătorii care studiază cel mai veninos păianjen din lume au descoperit că veninul acestuia variază în funcție de circumstanțe, ceea ce ar putea oferi informații despre modul în care ar putea fi util pentru sănătatea umană.

Dr. Linda Hernández Duran, de la Institutul Australian de Sănătate și Medicină Tropicală al Universității James Cook, a condus un studiu care a examinat veninul produs de diferite specii de păianjeni cu pânza-pâlnie în diferite condiții. Studiul este publicat în revista PLOS ONE.

Duran a explicat că păianjenii cu pânza-pâlnie sunt cei mai veninoși din lume. „Păianjenii cu pânza-pâlnie au cele mai complexe veninuri din lumea naturală și sunt apreciați pentru terapiile și bioinsecticidele naturale care sunt potențial ascunse în moleculele lor de venin. Dobândirea de mai multe cunoștințe despre cum sunt produse acestea este un pas către deblocarea potențialului”, a spus dr. Hernández Duran.

Au fost studiate patru specii de păianjeni

Echipa a colectat patru specii diferite de păianjeni cu pânza-pâlnie: Hadronyche valida, Hadronyche infensa, Hadronyche cerberea și Atrax robustus. Păianjenii au fost supuși la diferite teste: au fost împunși cu penseta sau s-a suflat aer înspre ei.

„Le-am trasat comportamentul și le-am măsurat ritmul cardiac cu un monitor laser pentru a stabili o valoare de referință pentru rata lor metabolică. Apoi am colectat veninul acestor păianjeni și l-am analizat cu un spectrometru de masă”, a spus dr. Hernández Duran.

Veninul acestui păianjen a ieșit în evidență cu o caracteristică unică

Ea a spus că cercetătorii au descoperit că veninul acestui păianjen are variații bazate pe diferiți factori, cum ar fi aflarea în defensivă și ritmul cardiac.

„Cu H. valida, expresia unor componente ale veninului a fost asociată cu ritmul cardiac și cu capacitatea de apărare. Celelalte specii nu au demonstrat acest lucru, sugerând că anumite asociații pot fi specifice speciei”, a spus dr. Hernández Duran, potrivit Phys.org.

Duran a transmis, de asemenea, că utilizarea veninului și manifestarea comportamentelor agresive de către păianjeni au urmări metabolice.

„Prin urmare, păianjenii ar putea folosi strategii comportamentale diferite pentru a compensa aceste costuri. Rezultatele noastre sugerează că păianjenii ar putea crește rata metabolică atunci când folosesc veninuri și își pot reduce mișcarea atunci când se confruntă cu o amenințare”, a spus dr. Hernández Duran.

Informații valoroase pentru știință

Duran a adăugat că descoperirile evidențiază legătura dintre comportament, fiziologie și compoziția veninului la păianjenii cu pânza-pâlnie.

„Am arătat pentru prima dată cum componentele specifice ale veninului sunt asociate cu anumite variabile comportamentale și fiziologice și am demonstrat că aceste relații sunt dependente de context. Am obținut câteva informații valoroase pentru explorarea și înțelegerea ulterioară a rolului ecologic al veninului”, a conchis Duran.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cea mai rapidă insectă zburătoare?

Numărul de insecte este în scădere la nivel mondial. Ce se poate întâmpla?

Test de cultură generală. Care pasăre poate imita orice sunet din lume?

Copacii înclinați întotdeauna spre ecuator, indiferent de locul în care cresc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase