Home » Natură » Algele toxice au ucis sute de delfini și lei de mare pe coasta Californiei

Algele toxice au ucis sute de delfini și lei de mare pe coasta Californiei

Publicat: 29.06.2023

Algele toxice ucid sute de lei de mare și de delfini de-a lungul plajelor din sudul Californiei. Schimbările climatice accentuează problema.

Peste 1.000 de animale marine s-au îmbolnăvit sau au murit în luna iunie, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) din SUA.

Experții spun că acumularea algelor reprezintă o problemă sezonieră, dar este posibil ca schimbările climatice să înrăutățească totul.

Grupurile de salvare primesc zilnic peste 200 de rapoarte despre mamifere marine aflate în dificultate.

„Am auzit de mai mulți oameni care se plimbă pe aceste plaje care au văzut animale bolnave unul după altul”, a spus David Caron, profesor de științe biologice la Universitatea din California de Sud.

„Grupurile de salvare a animalelor fac tot posibilul pentru a încerca să protejeze animalele”, a continuat Caron.

Cum ajung algele toxice să afecteze mamiferele marine?

Păsările acvatice, delfinii și leii de mare, în special, se îmbolnăvesc din cauza creșterii rapide a anumitor specii de alge, care produc o toxină numită acid domoic, explică BBC.

Algele toxice sunt dăunătoare deoarece întrerup rețelele trofice, a spus dr. Caron. Creaturile precum crustaceele, hamsiile si sardinele consumă toxinele, apoi sunt ele însele consumate de către mamiferele marine mai mari.

„(Mamiferele marine) mănâncă acești pești extrem de toxici și se intoxică, iar dacă mănâncă foarte mulți, acest lucru le poate ucide, tocmai ce se întâmplă acum”, a spus el.

Conform NOAA, comitatele Santa Barbara și Ventura, din sudul Californiei, au fost cele mai afectate.

Organizațiile de salvare a animalelor fac față cu greu dezastrului

Channel Islands Marine & Wildlife Institute, care ajută la salvarea și tratarea animalelor bolnave, a declarat că primește în fiecare zi peste 200 de rapoarte despre mamifere marine aflate în dificultate.

„Facem tot ce putem pentru a ține pasul cu ritmul intens”, a declarat Ruth Dover, cofondatorul institutului, într-un comunicat.

Atunci când acidul domoic afectează mamiferele marine, acestea pot deveni dezorientate sau pot chiar avea convulsii și pot muri sub apă.

Acumulările de alge pot reprezenta un pericol și pentru oameni. Oamenii se pot îmbolnăvi dacă consumă pește plin cu toxine, deși Departamentul de Sănătate Publică din California monitorizează aceste niveluri și închide plajele cu crustacee atunci când este necesar, a spus dr. Caron.

Oamenii pot încerca, de asemenea, să se apropie de mamiferele precum leii de mare și delfinii dacă le văd blocați pe plajă, dar animalele pot deveni agresive din cauza toxinelor.

Oamenii ar trebui să evite creaturile marine și să cheme organizațiile de salvare, care au reușit să salveze unele animale prin capturarea și hrănirea lor cu lichide până când acestea pot elimina toxinele din sistem, a spus dr. Caron.

Schimbările climatice accentuează problema

Algele se acumulează de obicei între lunile martie și iunie în California, dar anul acesta ar putea atinge maximul mai târziu din cauza iernii lungi și ploioase.

Experții spun că nu toate speciile de alge produc toxine dăunătoare, dar cele care produc se pot extinde în noi zone din cauza schimbărilor climatice.

Acest lucru este cauzat de faptului că, odată cu creșterea temperaturii apei, mai multe zone devin locuibile pentru algele toxice, care tind să se formeze în apă mai caldă.

Oamenii de știință încă lucrează pentru a rezolva problemele aduse de schimbările climatice asupra organismelor care trăiesc în apele de coastă, a spus dr. Caron.

„Dar avem o cantitate suficientă de dovezi, în special în apele interioare, că schimbările climatice exacerbează unele dintre problemele pe care le avem cu algele dăunătoare”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cât cântărește inima unei balene albastre?

Test de cultură generală. În ce țară nu ai voie să deții doar un singur porcușor de Guineea?

Oamenii de știință au descoperit că păianjenii își pierd vederea atunci când mor de foame

Până și albinele au sentimente. Ce se întâmplă în creierul celor mai harnice insecte?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase