Home » Natură » Algele i-au indus în eroare pe cercetători. Cât de sănătoase sunt, de fapt, recifele?

Algele i-au indus în eroare pe cercetători. Cât de sănătoase sunt, de fapt, recifele?

Publicat: 15.05.2023

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au considerat că algele marine sunt un indicator pentru sănătatea recifelor de corali aflate dedesubt. Dar dacă algele au „mințit”?

O nouă cercetare de la UBC (Canada) dezvăluie că algele i-au indus în eroare pe cercetători, iar aceștia au nevoie de noi modalități prin care să determine dacă activitatea umană afectează sănătatea recifelor.

„Acest lucru este deosebit de critic astăzi, având în vedere că recifele de la nivel global sunt amenințate de factorii de stres determinați de climă”, a spus dr. Sara Cannon, de la UBC Institute for the Oceans and Fisheries, autoare principală a studiului.

Cum foloseau cercetătorii algele pentru a determina sănătatea recifelor?

Algele marine aparțin unui grup de organisme numite macroalge. Macroalgele de la suprafața oceanului au servit pentru mult timp drept indicator pentru sănătatea recifului, deoarece sunt relativ rapid și ușor de măsurat. Începând cu anii 1970, oamenii de știință au presupus că impactul uman local crește macroalgele și, în același timp, le dăunează recifelor subiacente.

Cu toate acestea, studiul tocmai publicat în Global Change Biology a analizat date de la peste 1.200 de situri din Oceanele Indian și Pacific pe o perioadă de 16 ani și a dezvăluit că această abordare este înșelătoare și poate avea chiar semne ascunse de stres în recif.

Care este adevărul?

De exemplu, acoperirea macroalgelor depinde în mare măsură de speciile care cresc într-o anumită zonă. Sargassum este mai puțin probabil să crească în apa contaminată de scurgerile agricole, dar Halimeda va prospera. În ambele cazuri, un recif va avea de suferit.

Echipa globală de cercetare a concluzionat că utilizarea acoperirii macroalgelor ca indicator al impactului uman local poate de fapt să ascundă amploarea daunelor pe care acțiunile noastre le produc recifelor și îi poate determina pe oamenii de știință să identifice greșit recifele care au cea mai mare nevoie de intervenție, informează Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Orcile au grijă de puii lor masculi chiar și la maturitate, arată un studiu surprinzător

Test de cultură generală. Ce culoare are pielea urșilor polari?

Pierderea unor arbori ar provoca un efect de domino asupra multora dintre ecosisteme

Chiar și vulcanii inactivi pot elibera gaze care schimbă clima în atmosferă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase