Home » Natură » Test de cultură generală. Care e diferența dintre caracatițe și calamari?

Test de cultură generală. Care e diferența dintre caracatițe și calamari?

Test de cultură generală. Care e diferența dintre caracatițe și calamari?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2023

Atât caracatițele, cât și calmarii fac parte din clasa moluștelor marine numită Cefalopoda, fiecare având aproximativ 300 de specii. Cefalopode s-ar traduce prin ideea că tentaculele acestor animale subacvatice sunt derivate din cap. Dar care este diferența dintre caracatițe și calamari?

Caracatițele au opt brațe acoperite cu ventuze flexibile și puternice. Acestea permit caracatiței „să meargă” pe fundul oceanului și să manipuleze obiecte. Brațele sunt deosebit de utile atunci când animalul vrea să se apere de inamici și aruncă spre aceștia cu cochilii.

Din punct de vedere fizic, caracatițele arată puțin diferit față de calamari, având un cap mai mare și mai rotund. De asemenea, în ochii lor mari se pot observa pupile rectangulare.

Caracatițele, creaturi solitare

Caracatițele sunt creaturi solitare care trăiesc preponderent pe fundul mării, excepție fac zone precum Octopolis (sit din largul coastelor Australiei, unde caracatițele trăiesc în vizuini, cu alți indivizi ai speciei). De asemenea, caracatițele au o speranță de viață de aproximativ trei ani.

Ca să se reproducă, masculii de caracatiță folosesc un braț specializat, numit hectocotylus, ca să transfere sperma la femelă, care își va depune ouăle într-o vizuină și apoi le va păzi până la eclozare, arată IFLScience.

Calamarii nu poartă aceeași grijă asupra ouălor

Calamarii au, de asemenea, opt brațe. Spre deosebire de o caracatiță, capul lor are două înotătoare. Aceștia au o structură asemănătoare cu o coloană vertebrală, numită peniță, în timp ce caracatițele sunt în întregime lipsite de oase și cochilii. În funcție de specie, calamarii pot avea o dimensiune mai mică de un centimetru sau, cel mai mare calamar poate ajunge la 13 metri, potrivit Smithsonian. Aceste animale au, de obicei, o durată de viață mai lungă, trăind între nouă luni și cinci ani.

În timp ce calamarii pot fi solitari, majoritatea speciilor trăiesc în grupuri mari în largul oceanului și chiar se înmulțesc împreună în aceste grupuri. Spre deosebire de caracatiță, majoritatea calamarilor nu oferă nicio îngrijire parentală ouălor lor, care sunt lăsate să se descurce singure în ocean.

Atât calamarii, cât și caracatițele își pot schimba culoarea datorită unor celule specializate, numite cromatofori, din piele. În mod similar, ambele cefalopode pot produce cerneală, de obicei ca un mecanism de apărare pentru a scăpa de prădători.

Vă mai recomandăm și: 

Cum este afectată viața subacvatică de cablurile din adâncuri?

O meduză cu 24 de ochi, abia descoperită, este rudă cu cea mai veninoasă creatură marină din lume

O nouă lege garantează dreptul la viață pentru țestoasele marine din Panama

Ce au găsit cercetătorii care au coborât în adâncurile vulcanului Mauna Loa din Hawaii?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase