Home » D:News » O nouă lege garantează dreptul la viață pentru țestoasele marine din Panama

O nouă lege garantează dreptul la viață pentru țestoasele marine din Panama

O nouă lege garantează dreptul la viață pentru țestoasele marine din Panama
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.06.2023

Panama a adoptat o nouă legislație care acordă țestoaselor marine dreptul de a trăi și de a avea liberă trecere într-un mediu sănătos, care să le promoveze bunăstarea. Legea a fost promulgară de președintele panamez Laurentino Cortizo în luna martie.

Legea „va permite oricărui cetățean panamez să fie vocea broaștelor țestoase marine și să le apere în mod legal”, a declarat Callie Veelenturf, fondatoarea unui grup care se ocupă de protejarea broaștelor țestoase (Dermochelys coriacea) și care a stat la baza noii legi, potrivit Interesting Engineering.

„Vom putea trage la răspundere din punct de vedere juridic guvernele, corporațiile și cetățenii publici pentru încălcarea drepturilor țestoaselor marine”, a declarat Veelenturf.

Legea care protejează viața broaștelor țestoaselor marine

Speranța este că și alte țări vor faci pași similari pentru a proteja speciile care se află sub în pericol de dispariție.

Dezvoltarea va oferi țestoaselor marine dreptul la un mediu lipsit de poluare și de alte acțiuni umane nefaste care amenință dezvoltarea și evoluția acestor specii rare.

„Legile obișnuite nu protejează împotriva crizei extincției și a schimbărilor climatice. Aceasta este o încercare a unui nou tip de încadrare care oferă speranță”, a declarat pentru Euronews Erica Lyman, profesor de drept clinic și director al Global Law Alliance for Animals and the Environment din Portland, Oregon.

Alți experți, cum ar fi Nicholas Fromherz, profesor adjunct de drept și director al Programului pentru America Latină al alianței, au lăudat legea pentru că spune în mod explicit că țestoasele marine au drepturi.

De ce a fost nevoie de o lege care să protejeze țestoasele marine în Panama?

Legea interzice chiar și orice fel de comerț cu țestoase marine, organe și ouă, cu o mică excepție în ceea ce privește utilizarea de către unele comunități tradiționale pentru subzistență.

Aceste comunități și-au pierdut principala sursă de venit, deoarece pandemia a oprit turismul. Astfel, oamenii au început să prindă broaște țestoase ca să le vândă pentru carnea și carapacea lor, precum și pentru ouăle acestora, a declarat pentru David Godfrey, director executiv al organizației Sea Turtle Conservancy (Conservarea Broaștelor Țestoase Marine).

Acest lucru a devenit rapid problematic pentru conservarea animalelor, deoarece până la 90% dintre acestea au dispărut de pe unele plaje.

Ca atare, grupurile de protecție a țestoaselor, inclusiv organizația de conservare, au cerut legi noi și îmbunătățite care să ofere o protecție mai clară și mai bună pentru țestoasele marine. De asemenea, au cerut să fie aplicate sancțiuni financiare.

Vă mai recomandăm și:

Sute de specii noi au fost descoperite în una dintre cele mai diverse zone din lume

Rata actuală de dispariție a speciilor, fără precedent în istoria omenirii

„Chimicale eterne” au fost găsite în animalele de pe toate continentele, cu o singură excepție

Broaștele arlechin, presupuse dispărute, au fost redescoperite

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase