Home » Natură » Test de cultură generală. Care e cel mai izolat loc de pe Pământ?

Test de cultură generală. Care e cel mai izolat loc de pe Pământ?

Test de cultură generală. Care e cel mai izolat loc de pe Pământ?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.10.2023

Aflat la mai mult de 1.600 de kilometri de civilizație în toate direcțiile, iată care este cel mai izolat loc de pe Pământ.

Cel mai izolat loc de pe Pământ se numește Point Nemo. Este numit după căpitanul Nemo din „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Jules Verne.

În 1992, inginerul de topografie Hrvoje Lukatela a localizat punctul din ocean care era cel mai îndepărtat de orice pământ folosind un program de calculator care a calculat coordonatele care erau la cea mai mare distanță față de trei coordonate terestre echidistante. Este foarte posibil ca niciun om să nu fi trecut vreodată prin acele coordonate.

Care este cel mai izolat loc de pe Pământ?

Această locație oceanică îndepărtată este situată la coordonatele 48°52.6’S 123°23.6’V, la aproximativ 2.688 de kilometri de cel mai apropiat teritoriu, Insula Ducie, parte a Insulelor Pitcairn, la nord; Motu Nui, una dintre Insulele Paștelui, la nord-est; și insula Maher, parte a Antarcticii, la sud, conform Marine Digital.

Cei mai apropiați oameni de Point Nemo sunt astronauții din Stația Spațială Internațională, care zboară la puțin sub 400 km deasupra zonei. Agențiile spațiale folosesc acest punct atunci când calculează traiectoria de reintrare în timpul procesului lor de „deorbitare”.

Un cimitir pentru nave spațiale

De asemenea, acesta este locul unde navele spațiale dezafectate merg să moară. De exemplu, când stația spațială rusă Mir a fost dezafectată, a fost ales polul oceanic de inaccesibilitate ca loc pentru prăbușirea acesteia pentru a se asigura că resturile generate de reintrarea sa în atmosfera Pământului nu vor provoca daune pe uscat.

Ca rezultat, un veritabil cimitir de nave spațiale a fost creat de-a lungul anilor în jurul Point Nemo. NASA îl favorizează pentru locul de odihnă final al Stației Spațiale Internaționale, care trebuie demontată sau reconfigurată în 2024.

În ceea ce privește locuitorii non-umani, nici dintre aceștia nu există foarte mulți în jurul Point Nemo. Coordonatele sunt de fapt situate în South Pacific Gyre: un curent rotativ enorm care împiedică apa bogată în nutrienți să curgă în zonă. Fără surse de hrană, este imposibil ca viața să se susțină în această parte a oceanului (în afară de bacteriile și crabii mici care trăiesc lângă gurile vulcanice de pe fundul mării).

Vă recomandăm să citiți și:

„Un moment critic”: ONU avertizează că lumea va rata obiectivele climatice dacă nu renunță la combustibilii fosili

Un depozit colosal de litiu găsit în SUA ar putea schimba industria globală

O nouă specie misterioasă și unică, găsită în adâncurile oceanului

Un pește rar a fost văzut pentru prima dată în 25 de ani în largul coastei Tasmaniei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase