Home » Cultură » Un nou accent a apărut în rândul populației care trăiește pe cel mai izolat continent din lume

Un nou accent a apărut în rândul populației care trăiește pe cel mai izolat continent din lume

Publicat: 20.08.2023

Oamenii de știință observă cum se naște accentul de Antarctica în rândul populației de cercetători în continuă schimbare care își petrec luni de zile împreună la stațiile de cercetare de pe continentul izolat.

Antarctica nu are populație nativă sau rezidenți permanenți, dar are o comunitate tranzitorie de oameni de știință și personal de sprijin care locuiește acolo o parte a anului în mod rotativ. În lunile de vară, în Antarctica trăiesc de obicei aproximativ 5.000 de oameni, dar iarna acest număr scade la 1.000.

Deși majoritatea cercetătorilor sunt acolo pentru a studia lucruri precum clima și biodiversitatea, acest mediu de viață extrem a creat contextul perfect pentru a cerceta anumite aspecte ale comportamentului uman, ale culturii și ale sociolingvisticii.

Cum a apărut accentul de Antarctica?

În 2019, o echipă de la Universitatea Ludwig Maximilian din München (Germania) a studiat schimbarea fonetică a accentelor în rândul a 11 „iernanți” recrutați de British Antarctic Survey. Printre aceștia s-au numărat opt persoane născute și crescute în Anglia (cinci în sud și trei în nord), o persoană din nord-vestul SUA, o alta din Germania și o persoană islandeză, scrie IFLScience.

Cercetătorii și-au înregistrat vocea la începutul studiului, publicat în The Journal of Acoustical Society of America, apoi au făcut încă patru reînregistrări după anumite intervale de timp. În acest timp, ei lucrau îndeaproape împreună, socializau unul cu celălalt și aveau contact limitat cu lumea exterioară.

Pe parcursul șederii, cercetătorii au observat schimbări semnificative în accentele lor. Una dintre principalele schimbări a fost modul în care grupul de studiu a început să pronunțe cuvintele cu vocale mai lungi. În plus, au existat dovezi ale inovației lingvistice în grup. Spre sfârșitul șederii lor în Antarctica, locuitorii pronunțau sunete „ou”, precum cele găsite în cuvintele „flow” și „disco”, din partea din față a gurii, spre deosebire de spatele gâtului, cum o făceau înainte.

Cât de mult diferă accentul de Antarctica de cele existente?

Schimbările de accent au fost subtile, dar suficient de semnificative pentru a putea fi măsurate acustic și chiar prezise de un model de computațional.

Accentul de Antarctica nu este cu adevărat perceptibil ca atare, ar dura mult mai mult până să devină așa, dar este măsurabil acustic”, spune Jonathan Harrington, autor al studiului și profesor de fonetică și procesare a vorbirii la Universitatea Ludwig-Maximilians din München.

„Este în mare parte o amalgamare a unor aspecte ale accentelor vorbite ale iernanților înainte de a pleca în Antarctica, împreună cu o inovație. Este mult mai embrionar (decât accentele convenționale engleze), având în vedere că a avut un timp scurt pentru a se dezvolta și, de asemenea, desigur, pentru că este distribuit doar într-un grup mic de vorbitori”, a adăugat Harrington.

Am putea dezvolta un accent marțian?

După cum arată acest studiu, contactul apropiat și izolarea creează condițiile ideale pentru ca un nou accent să evolueze rapid. Cercetările sugerează, de asemenea, că iernanții din Antarctica, fiecare sosind pe continent cu propriul accent regional, au început să-și influențeze îndeaproape reciproc vorbirea și comportamentul, indiferent dacă erau conștienți de asta sau nu. Este efectiv același fenomen care a transformat accentul englez în accent american (sau australian, canadian etc.), deși la o scară mult mai mică și mai scurtă.

Astfel apare întrebarea ce alte accente noi ar putea apărea ca răspuns la introducerea oamenilor în noi medii sociale. Un scenariu este dezvoltarea potențială a unui accent marțian.

„Studiul arată că dacă izolați un grup de indivizi, atunci aceștia vor începe să arate începuturile unui nou accent vorbit a cărui formă depinde în mare măsură de caracteristicile de accent ale vorbitorilor care au intrat în amestec. Ne-am aștepta să se întâmple același lucru dacă astronauții ar merge vreodată într-o misiune pe Marte”, a spus Harrington.

Dacă oamenii reușesc să călătorească pe Planeta Roșie și să stabilească o colonie pe suprafața ei prăfuită, contactul și izolarea lor strânsă vor favoriza foarte repede un nou accent. De-a lungul generațiilor, ar putea deveni foarte diferit de accentele legate de Pământ. După secole, poate chiar o nouă limbă marțiană ar putea evolua.

Vă recomandăm să citiți și:

Picăturile pentru ochi ar putea înlocui injecțiile pentru o boală comună a retinei

Genele învățării și memoriei sunt vechi de 650 de milioane de ani, arată un studiu

Cum putem scăpa de oboseala cauzată de diferența de fus orar?

Cine ar fi crezut? Ceașca ta de espresso poate preveni boala Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase