Home » Natură » Lumea a depășit pragul cheie de încălzire pentru un număr record de zile

Lumea a depășit pragul cheie de încălzire pentru un număr record de zile

Publicat: 12.10.2023

Lumea depășește un prag cheie de încălzire într-un ritm care îi îngrijorează pe oamenii de știință, a constatat o analiză BBC.

În aproximativ o treime dintre zilele anului 2023, temperatura medie globală a fost cu cel puțin 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelurile preindustriale.

Menținerea sub acest prag pe termen lung este considerată în general crucială pentru a evita cele mai dăunătoare efecte ale schimbărilor climatice. Dar 2023 este „pe cale” să fie cel mai cald an înregistrat vreodată, iar 2024 ar putea fi și mai cald.

Temperaturi record în septembrie și o vară cu evenimente meteo extreme

„Este un semn că atingem niveluri la care nu am mai fost până acum”, spune dr. Melissa Lazenby, de la Universitatea din Sussex, Regatul Unit.

Această ultimă constatare vine după temperaturile record din septembrie și o vară cu evenimente meteorologice extreme în mare parte din lume.

Atunci când s-au reunit la Paris în decembrie 2015, liderii politici au semnat un acord pentru a menține creșterea pe termen lung a temperaturilor globale în acest secol „cu mult sub” 2C și pentru a depune toate eforturile pentru a menține temperaturile sub 1,5C.

Menținerea temperaturilor sub 1,5 grade Celsius este crucială

Limitele convenite se referă la diferența dintre temperaturile medii globale actuale și cele din perioada preindustrială, între 1850 și 1900 – înainte de utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili.

Depășirea acestor praguri de la Paris nu înseamnă depășirea lor pentru o zi sau o săptămână, ci implică depășirea acestei limite pe o medie de 20 sau 30 de ani.

Această medie de încălzire pe termen lung se situează în prezent între 1,1 și 1,2 grade Celsius. Dar cu cât se depășește mai des 1,5C în anumite zile, cu atât lumea se apropie mai mult de depășirea acestei limite pe termen lung.

Prima dată când acest lucru s-a întâmplat în epoca modernă a fost pentru câteva zile în decembrie 2015, când politicienii semnau acordul privind pragul de 1,5C.

De atunci, limita a fost depășită în mod repetat, de obicei doar pentru perioade scurte.

Dar analiza BBC a datelor furnizate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice arată că aproximativ 86 de zile din 2023 au fost cu peste 1,5C mai calde decât media preindustrială.

„Atingem această anomalie de 1,5 grade Celsius zilnic”

Există o oarecare incertitudine în ceea ce privește numărul exact de zile care au depășit pragul de 1,5C, deoarece cifrele reflectă o medie globală care poate veni cu mici discrepanțe de date. Dar marja cu care 2023 a depășit deja cifrele din 2016 dă încredere că recordul a fost deja doborât.

„Faptul că atingem această anomalie de 1,5 grade Celsius zilnic și pentru un număr mai mare de zile este îngrijorător”, a declarat dr. Lazenby.

Un factor important în creșterea acestor anomalii de temperatură este apariția condițiilor El Niño. Aceasta a fost confirmată în urmă cu doar câteva luni – deși este încă mai slabă decât vârful său din 2016.

Aceste condiții ajută la pomparea căldurii din estul Oceanului Pacific în atmosferă. Acest lucru poate explica de ce 2023 este primul an în care se înregistrează o anomalie de 1,5C între iunie și octombrie – atunci când este combinat cu încălzirea pe termen lung cauzată de arderea combustibililor fosili.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Populația păsărilor migratoare din Marea Britanie, „în cădere liberă” din cauza schimbărilor climatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase