Home » Natură » Specia care devine nocturnă dintr-un motiv tulburător

Specia care devine nocturnă dintr-un motiv tulburător

Publicat: 19.02.2024

Capra alpină coboară în mod obișnuit de la înălțimile sigure ale munților Europei în timpul zilei pentru a se hrăni cu ierburi găsite la altitudini mai joase. Dar cercetătorii care urmăresc aceste animale au observat că această specie devine nocturnă.

Caprele alpine (Capra ibex) își petrec acum mai mult timp odihnindu-se când este lumină și caută hrană în timpul nopții, un mare pericol, având în vedere că lupii vânează în aceste zone sub acoperirea întunericului.

„Pentru această specie, a fi nocturn este o problemă, o problemă mare”, a declarat Stefano Grignolio, ecolog comportamental la Universitatea din Ferrara (Italia).

Teritoriile deschise de hrănire ale caprelor oferă mai puțin adăpost la care să poată fugi de lupi.

Prin urmare, ecologul Francesca Brivio, de la Universitatea din Ferrara, și colegii săi se așteptau să găsească o activitate nocturnă mai mare în zonele alpine unde lupii nu sunt prezenți, cum ar fi în Elveția. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Am constatat că activitatea este mai mare în zonele cu lupi”, a declarat Brivio.

O specie devine nocturnă, iar motivul este omniprezent

Iată cum această specie devine nocturnă. Mai degrabă, cele 47 de capre alpine urmărite de cercetători între 2006 și 2019 și-au crescut activitatea nocturnă după zilele cu temperaturi maxime ridicate. Se pare că mamiferele cu sânge cald prioritizează căutarea adăpostului față de căldură, în ciuda creșterii riscului de a întâlni prădători.

Cândva obișnuite în întreaga Europă, caprele alpine au scăzut la doar 100 de indivizi până în anii 1800, pe măsură ce armele de foc au devenit mai populare printre vânători. Datorită interdicțiilor de vânătoare din 1854 și a eforturilor de conservare, specia și-a revenit, numărând acum zeci de mii de exemplare.

Cu toate acestea, scăderea diversității genetice persistente în aceste populații sălbatice de capre le face vulnerabile la mai multe amenințări, inclusiv mutații problematice care cresc susceptibilitatea la boli. Stresuri suplimentare au fost adăugate de oameni prin schimbarea climatului.

„Caprele alpine le fac față temperaturilor mai ridicate devenind mai nocturne”, concluzionează cercetătorii, subliniind că acest lucru s-ar putea să nu se încheie bine, scrie Science Alert.

Cum influențează schimbările climatice comportamentul mamiferelor?

Habitatul stâncos și abrupt al acestor capre este probabil mai complex și mai dificil de parcurs pe întuneric cu ochi adaptați la lumina zilei, reducând potențialul de hrănire și crescând șansele de a deveni hrană pentru prădători prin schimbarea activității lor cele mai vulnerabile mai aproape în timp de expunerea la prădători.

Adaptarea comportamentală este cel mai rapid mod în care animalele pot răspunde la schimbările rapide ale mediului. De fapt, perturbările umane, de la drumeții și grădinărit până la minerit și vânătoare, determină multe mamifere, inclusiv mistreți și coioți, să devină mai nocturne. Acum, putem adăuga și schimbările climatice la această listă.

Interferența omului nu numai că face unele locuri nelocuibile pentru fauna sălbatică, ci și anumite momente ale zilei.

Fie că vorbim despre spațiu sau timp, astfel de schimbări rup interacțiunile de milioane de ani dintre specii, distrugând în continuare ecosistemele care, odinioară, funcționau și de care depindeam pentru propria noastră supraviețuire.

Această cercetare a fost publicată în Proceedings of the Royal Society B.

Vă recomandăm să citiți și:

Păianjenii orbi din peșterile întunecate pot simți lumina

O nouă specie de arici s-a separat de altele în urmă cu mai bine de 1 milion de ani

Papagalii și păsările cântătoare și-au dezvoltat mecanisme distincte ale creierului

De ce caii au fețe lungi? Explicația e chiar simplă!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase