Home » Natură » O nouă specie de arici s-a separat de altele în urmă cu mai bine de 1 milion de ani

O nouă specie de arici s-a separat de altele în urmă cu mai bine de 1 milion de ani

O nouă specie de arici s-a separat de altele în urmă cu mai bine de 1 milion de ani
Foto: Zifan Shi et al., ZooKeys, 2023
Publicat: 27.12.2023

Cercetătorii de la Universitatea Normală din Anhui (China) au descoperit o nouă specie de arici în cadrul genului Mesechinus. S-a constatat că specia de arici din estul Chinei este distinctă de alte specii de arici din regiune din punct de vedere morfologic și filogenetic.

În lucrarea publicată în jurnalul cu acces deschis ZooKeys, echipa de cercetare detaliază analiza care a condus la decizia de a descrie formal noua specie de arici Mesechinus orientalis.

Speciile Mesechinus cunoscute anterior (M. dauuricus, M. hughi, M. miodon și M. wangi) trăiesc în principal în nordul Chinei, Mongolia, Rusia și sud-vestul Chinei. Această nouă specie de arici trăiește exclusiv în estul Chinei.

O nouă specie de arici trăiește doar în estul Chinei

Șapte exemplare de Mesechinus au fost colectate din estul Chinei între 2018 și 2023 pentru a se determina cărei specii de arici îi aparțin. Cercetătorii au utilizat diverse metodologii, inclusiv măsurători morfologice, secvențierea genomului mitocondrial, asamblarea, adnotarea și analiza filogenetică folosind date genetice de la mai multe specii de Mesechinus și genuri de arici înrudite, obținute din GenBank.

Evidența morfologică, morfometrică și genetică a susținut recunoașterea lui Mesechinus orientalis drept o nouă specie, distinctă de cele recunoscute anterior în cadrul genului Mesechinus. Noua specie prezintă similarități morfologice cu M. hughi, dar se deosebește prin dimensiunile mai mici, spini mai scurți și caracteristici craniene specifice, notează Phys.org.

Când s-au separat speciile de arici?

S-au estimat timpurile de divergență de la cel mai recent strămoș comun. Genul Mesechinus a început să apară în Pleistocenul timpuriu, acum aproximativ 1,71 milioane de ani. M. orientalis a fost estimat să se fi separat de strămoșul comun al lui M. hughi și M. wangi acum aproximativ 1,10 milioane de ani. În comparație, M. hughi și M. wangi s-au separat acum aproximativ 0,74 milioane de ani.

Aceste intervale de timp lungi de la divergență indică faptul că aricii au fost izolați unii față de alții timp îndelungat, probabil din cauza schimbărilor climatice din Pleistocen care au modificat rutele de migrație și au dus la izolare geografică prelungită.

Vă recomandăm să citiți și:

Cocoșii au trecut testul reflexiei. Ce înseamnă asta?

Ferigile produc o substanță ce ar putea fi soluția salvatoare pentru agricultură

Femelele broaște „fac pe mortul” pentru a scăpa de pretendenții nedoriți

S-a aflat din ce cauză au murit zeci de elefanți pe cale de dispariție în 2020

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase