Home » Natură » Iată prădătorul ingenios care folosește un păianjen fals pe post de momeală!

Iată prădătorul ingenios care folosește un păianjen fals pe post de momeală!

Iată prădătorul ingenios care folosește un păianjen fals pe post de momeală!
Foto: Field Museum of Natural History, CC BY-NC 4.0
Publicat: 13.01.2024

Unii șerpi își vânează prada. Alții stau și așteaptă ca prada să vină la ei. Iar alții folosesc un păianjen fals pentru a o atrage.

Vipera Pseudocerastes urarachnoides își atrage hrana doar mișcând din vârful cozii. Cu doar câteva mișcări și scuturături, vipera veninoasă poate face ca coada sa să arate ca un păianjen fals care se târăște. Asemănarea este uluitoare, chiar și pentru un observator priceput.

În realitate, „păianjenul” care dansează la vârful cozii șarpelui este un nod de țesut cu fire lungi pe ambele părți. În repaus, arată inofensiv, dar în doar câteva momente, poate prinde viață. Efectul este cu atât mai puternic având în vedere cât de bine se potrivește restul șarpelui cu habitatul său stâncos.

Este un păianjen fals momeala perfectă?

Înghețat în fața tuturor, șarpele ingenios este aproape invizibil pentru păsările neștiutoare care caută o gustare. Vipera P. urarachnoides are unul dintre cele mai elaborate ornamente de coadă înregistrate vreodată la șerpi, și totuși, timp de decenii, această creatură eluzivă și strategia sa incredibilă de vânătoare nu au atras atenția oamenilor de știință.

Un singur specimen conservat a fost păstrat, aproape uitat, la Muzeul de Istorie Naturală Field din Chicago (SUA) timp de 35 de ani. Coadă specimenului era extrem de neobișnuită, și totuși oamenii de știință nu puteau fi siguri dacă era vorba de o nouă specie sau de o abatere. Vârful ciudat putea fi la fel de bine o tumoare sau rezultatul unei parazitoze, indică Science Alert.

Sursa: YouTube

Abia în 2003, oamenii de știință au găsit o altă viperă de același tip, confirmând că aceasta era, de fapt, o specie cu totul nouă. Chiar și atunci, însă, se știa puțin despre comportamentul șarpelui în sălbăticie. Rămășițe de păsări au fost găsite în stomacurile unor exemplare, dar nu era clar modul în care vipera prindea o astfel de pradă înaltă din zbor.

După mai mulți ani petrecuți urmărind vipera P. urarachnoides în habitatul său natural, cercetătorii din Iran și-au publicat rezultatele în 2015.

Când funcționează cel mai bine strategia șarpelui ingenios?

Echipa a descoperit că aceste vipere își petrec, în medie, aproximativ o treime din timp agitându-și cozile în locuri-cheie de ambuscadă. Atunci când o pasăre intra în câmpul lor vizual, intensitatea mișcării cozii șarpelui creștea de aproximativ patru ori.

Deși și alte vipere și șerpi folosesc tactici similare cu coada în timpul vânătorii (ceea ce oamenii de știință numesc „momire caudală”), mimetismul folosit de P. urarachnoides este excepțional de sofisticat.

Conform datelor inițiale, trucul viperei funcționează cel mai bine pe păsările migratoare, care nu sunt la fel de familiare cu riscurile de a lua un păianjen rătăcit în această regiune alpină.

Vă recomandăm să citiți și:

„Cea mai beată pasăre” din Noua Zeelandă este o specie de porumbel durduliu

Cârtița aurie „pierdută” din 1936, regăsită în dunele de nisip ale Africii de Sud

De ce sconcșii își pierd dungile? Motivul este surprinzător!

Test de cultură generală. Cât timp poate trăi o găină fără cap?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase