Avertismentul oamenilor de știință: nu putem atinge obiectivele climatice dacă nu renunțăm la carne

03 04. 2024, 16:00

Mai mulți experți din instituții academice din SUA, Brazilia sau Olanda critică ONU pentru că a omis să introducă, în propunerile din foaia de parcurs pentru a aborda criza climatică și pentru a pune capăt foametei, și reducerea consumului de carne.

De asemenea, grupul de experți a criticat raportul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru că „respinge” potențialul proteinelor alternative, cum ar fi carnea pe bază de plante, de a reduce impactul creșterii animalelor asupra mediului.

Aceștia au cerut ca următoarele versiuni ale foii de parcurs să fie mai transparente, astfel încât recomandările ONU să poată fi evaluate în raport cu numeroasele studii științifice care au arătat că reducerea consumului de carne în țările bogate ar fi benefică pentru climă și sănătatea umană, notează The Guardian.

Obiectivele climatice, de neatins fără schimbări în producția alimentară

Oamenii de știință au arătat că obiectivul internațional privind clima, de 1,5C peste nivelurile preindustriale, nu poate fi atins fără schimbări majore în producția alimentară. Creșterea animalelor produce 12%-20% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră și utilizează 83% din terenurile agricole pentru a furniza 18% din calorii.

Foaia de parcurs a FAO a fost publicată la summitul Cop28 privind clima din decembrie și acceptă că dietele „trebuie [să se schimbe] în mod absolut pentru sănătatea umană și planetară”. Dar cele 120 de acțiuni nu includ reducerea consumului de carne și de lactate în țările în care majoritatea oamenilor consumă deja cantități nesănătoase. În schimb, multe dintre recomandările FAO vizează intensificarea eficienței tehnicilor de creștere a animalelor.

„Este frapant: FAO nu include una dintre cele mai clare intervenții care ar ajuta la atingerea obiectivelor de mediu și de sănătate. De asemenea, este foarte surprinzător faptul că FAO respinge complet proteinele alternative”, a declarat Cleo Verkuijl, de la Institutul de Mediu din Stockholm și unul dintre cei opt autori ai comentariului, de la instituții academice din SUA, Olanda și Brazilia.

S-a demonstrat că proteinele alternative au un impact mult mai mic asupra mediului decât carnea convențională, dar FAO a afirmat, fără a furniza dovezi, că produsele din „carne” pe bază de plante au „deficiențe nutriționale”, au spus experții în comentariul lor.

Un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (Unep), publicat în decembrie, a afirmat că „alternativele la produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele, pot contribui la reducerea semnificativă a amprentei ecologice a actualului sistem alimentar global”.

Cum răspunde FAO

David Laborde, directorul unei divizii din cadrul FAO, a respins criticile din comentariul experților.

„Subliniem importanța schimbărilor de regim alimentar încă din primele pagini ale raportului, subliniind modul în care acest aspect este adesea trecut cu vederea. Schimbările de regimuri alimentare nu ar trebui să fie prea simplificate, ci bazate pe știință și dovezi. Este important de reținut faptul că carnea este doar unul dintre elementele evoluției dietelor, iar limitarea discuțiilor la problema cărnii nu este utilă”, a spus Laborde.

Schimbarea dietei este menționată de opt ori în raportul de sinteză de 50 de pagini, dar reducerea consumului de carne sau de lactate nu este menționată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele mai populare fructe din lume se vor scumpi din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice vor scoate deșeurile nucleare din adâncurile Pământului

Urșii polari mor de foame pe măsură ce gheața se topește din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice micșorează peștii, arată un nou studiu