Home » Natură » Pact pentru limitarea producției globale de plastic

Pact pentru limitarea producției globale de plastic

Publicat: 07.05.2024

Statele lumii iau în considerare posibilitatea de a impune restricții asupra producției globale de plastic – pentru a reduce cantitatea cu 40% în 15 ani – în încercarea de a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător. Totul pornește de la propunerea a două state: Rwanda și Peru.

În timp ce lumea încearcă să încheie un tratat de reducere a deșeurilor de plastic în cadrul discuțiilor ONU de la Ottawa (Canada), două țări au înaintat prima propunere concretă de limitare a producției pentru a reduce efectele nocive ale acesteia – inclusiv emisiile uriașe de dioxid de carbon rezultate din producerea ei.

Propunerea, înaintată de Rwanda și Peru, stabilește un obiectiv global de reducere, denumit în mod ambițios „steaua nordului”, care își propună să reducă producția de polimeri primari din plastic la nivel mondial cu 40% până în 2040, pornind de la un nivel de referință din 2025.

Obiectiv ambițios pentru limitarea plasticului din lume

„Eficacitatea atât a măsurilor privind oferta, cât și a celor privind cererea va fi evaluată, în totalitate sau parțial, în funcție de succesul lor în reducerea producției de polimeri din plastic primar la niveluri sustenabile”, arată propunerea celor două state, potrivit The Guardian.

Propunerea solicită luarea în considerare ca statele să fie obligate să raporteze datele statistice privind producția, importurile și exporturile de polimeri primari din plastic.

Un obiectiv global de reducere a plasticului ar fi similar cu Acordul de la Paris, obligatoriu din punct de vedere juridic, de a depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, au punctat reprezentanții din Rwanda și Peru.

Planeta este sufocată de plastic

„Ținta ar trebui să se alinieze cu obiectivele noastre pentru o economie circulară sigură pentru materialele plastice prin eliminarea decalajului de circularitate dintre producție și consum”, au spus aceștia.

Producția mondială de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la 348 milioane de tone în 2017. Se preconizează că întreaga capacitate a industriei de producție a plasticului se va dubla până în 2040.

Aproximativ 11 milioane de tone de plastic ajung în ocean în fiecare an, iar până în 2040 este posibil ca amploarea acestei poluări marine cu deșeuri de plastic să se tripleze.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu

Fundul oceanelor este „un rezervor” de plastic, arată un studiu în premieră

Microplasticele se acumulează în celulele canceroase și le pot ajuta să se răspândească, sugerează un studiu

Un studiu arată cum să scapi de microplasticele din apa de la robinet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase