Prima pagină Natura

30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute

Nicu Parlog | 05.28.2010 | ● Vizualizări: 46094
30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute     maimuta, maimute, curiozitati, stiai ca, ciudatenii, animale, zoologie, natura, crazy zoo, cimpanzeu, urangutan, gorila, primate, maimute antropoide, animale + zoom
Galerie foto (20)

Unii oameni cred ca maimutele ne sunt stramosi directi. Altii sustin ca nu exista blasfemie mai mare ca aceasta. In schimb, si unii si altii cunosc doar la nivel superficial simpaticele mamifere arboricole. Putini sunt cei care si-au dedicat viata descifrarii caracteristicilor si comportamentului fiintelor care, vrem nu vrem, ne seamana in mare proportie. Cel putin, la nivel fizio-biologic. Pentru toti, am cautat si am ale cele mai interesante detalii ale vietii marelui grup al maimutelor.

1. De la bun inceput trebuie subliniat ca nu toate maimutelesunt... maimute. Sau, mai bine spus, unele sunt mai maimute decatcelelalte. Cum asa? Ei bine, mamiferele arboricole pe careomul obisnuit le include sub titulatura generala de maimute sunt,de fapt, impartite in 3 mari categorii, cu diferentenotabile intre ele. Primatele sau maimutele antropoide sunt celemai apropiate de oameni, aici fiind grupati cimpanzeii, gorilele,orangutanii si gibonii. In grupa a doua sunt incluse asa-numitelemaimute din Lumea Veche, adica diferitele specii de babuini,madrili, macaci (foto, jos) si cercopiteci, maimute inferioarecelor din prima grupa si prevazute in plus cu cozi. In ultimagrupa, a maimutelor din Lumea Noua sau Platyrrhina, dupa cum lenumesc biologii, intalnim maimutele din America Centrala si de Sud,care cuprind cele mai primitive specii de maimute din prezent, cunasul latit si turtit.

*

2. Cimpanzeii sunt singurele maimute care beau apa folosindu-se deun "pahar" : o frunza rasucita in acest scop. Tot cimpanzeii invataimediat sa foloseasca o cana sau un pahar "adevarat". De asemenea,cimpanzeii se spala pe dinti, asemeneaoamenilor.*

3. Cu toate ca au o talie inferioara oamenilor, dintii cimpanzeilorsunt mult mai mari si mai solizi.

*

4. Masculul maimutei urlatoare din Amazonia este cea mai zgomotoasacreatura de pe Terra. Urletul scos de acesta se aude pe o distantade 16 kilometri.

*

5. O maimuta a fost singurul animal judecat si condamnat intr-un procesdesfasurat secolul trecut in statul american Alabama. Maimuta afost acuzata de fumat in public si urinat pe oameni!

6. La ora actuala, in lume traiesc 264 de specii de maimute, dintrecare 21 sunt maimute antropoide.

7. Cea mai mica maimuta este marmosetul pigmeu(Cebuella pygmaea) care atinge dimensiuni maxime de 14 cm- inaltime si 75 grame - greutate.

*

8. Cea mai rara maimuta din lume este tamarinul auriu (Leontopithecuschrysopygus) care mai traieste doar in doua zone impaduritedin apropierea orasului brazilian Sao Paulo. Cercetatorii estimeazaca mai vietuiesc circa 75 de exemplare.

*

9. Cea mai mare maimuta tipica este mandrilulsfinx (Mandrillus sphinx), masculii cantarind in medie 45kg, cel mai greu mascul atingand 54 kg intr-o gradinazoologica.

*

10. Cea mai mare maimuta antropoida si cea mai mare primatadin lume este gorila. In anul 1920 a fost impuscat in Zair un masculinalt de 1,88 metri si care cantarea 260 kilograme. Cea mai maregorila din toate timpurile a fost un mascul de gorila de munte,denumit N'gagi, care a decedat la varsta de 18 ani, la gradinazoologica din San Diego, in anul 1944. N'gagi cantarea 310 kg,cercetatorii banuind ca devenise obez din cauza captivitatii si aabundentei de mancare, fapt care, probabil, a dus la decesul sau lao varsta relativ tanara.

*

11. Maimuta care a trait cel mai mult, din datelepe care le detinem, este un orangutan (Pongo pygmaeus), penumele sau Guass, care a murit la data de 8 februarie 1977 intr-ogradina zoological din orasul american Philadelphia. Guass avea 59de ani si era in evidentele gradinii zoologica de la varsta de 13ani.

*

12. Cu exceptia macacului japonez care traieste in zone reci,toate maimutele se pot imperechea in toate lunile anului.

*

13. Cu exceptia primatelor, maimutele nu racesc.

14. Cimpanzeii si babuinii sunt maimutele care consuma cel maifrecvent carne. Ambele specii au fost observate vananad,in mod organizat, pasari, pui de mistreti sau antilope si, maiales, maimute mai mici.

*

15. Cimpanzeii impart cu oamenii circa 99% din bagajul genetic.Inca mai surprinzator este faptul ca cimpanzeii au mai multe genecomune cu oamenii decat au cu gorilele. Cu alte cuvinte, un cimpanzeu este mai asemanator cu un omdecat cu o gorila, ruda sa din padurile Africii ecuatoriale.

*

16. Din anul 2008 pana in prezent au fost descoperite 81 de noispecii de maimute in bazinul Amazonului.

*

17. Masculul dominant dintr-un grup demaimute-veverita are un mod aparte de a-sisublinia suprematia. In fiecare saptamana, isi aliniazasubordonatii masculi si... urineaza pe fiecare in parte!

*

18. Maimutele urlatoare sunt cele mai lenese maimute. Isi petrec80% din viata dormind.

*

19. Conform unor studii amanuntite, dintre toate maimutele detinutein captivitate, cimpanzeii se masturbeaza cel mai mult. In zilelecand sunt stresati, o fac si de 7-10 ori pe zi...

*

20. Tot cimpanzeii masculi sunt maimutele cu cele mai maritesticole. Mult mai mari decat cele ale orangutanilor sigorilelor.

21. Toate maimutele se pot infesta si pot fi purtatoare detuberculoza, hepatita si herpes de tip B.

22. Maimutele din Africa si Asia au intotdeauna cate 32 de dinti.Fiind mai primitive, maimutele din America Centrala si de Sud, au36 de dinti.

*

23. Maimutele din America de Sud sunt nocturne, pe cand cele dinAsia si Africa sunt prin excelenta diurne.

24. Incepand cu anul 1973, numai in Statele Unite, peste 60.000 demaimute de toate tipurile si speciile au fost torturate si ucise inexperimente stiintifice de laborator. In Uniunea Europeana, doar inanul 2004, circa 10.000 de maimute au fost sacrificate inexperimente in numele stiintei...

*

25. Islamul interzice cu desavarsire consumul carnii demaimuta.

26. In cadrul unui experiment desfasurat in anul 1924 in New York,un cimpanzeu mascul a inregistrat o tractiune cu bratul drept de384 kg, forta care a fost masurata cu un dinamometru. In conditiisimilare, un om de greutate asemanatoare, a obtinut o forta de doar95 kg.

27. Un alt cimpanzeu, care cantarea doar 45 kg, a putut ridica usorde la sol cu ambele brate, o greutate de 272 kg.

28. Un mascul adult de gorila poate ridica aproximativ 900kg.

29. Cimpanzeii bonobo se folosesc de bete cu carese apara de dusmani sau se dueleeaza intre ei, ca niste spadsini,in jungla africana.

*

30. Din studiile cercetatorilor rezulta ca bonobo si delfinii suntsingure specii din lumea animala care desfasoara interactiunisexuale din pura placare, nu doar din instinctul de a aveapui...

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!