Home » Natură » Enigma Ebola » Pagina 2

Enigma Ebola

Publicat: 31.05.2007
De decenii, oamenii de stiinta incearca sa descopere sursa unei boli misterioase si fatale. De cativa ani, atinsi de o banuiala, cercetatorii au pornit in cautarea dovezilor.

FACTS

Schimb de virusuri
Este unul dintre cele mai neplacute aspecte ale relatiei omului cu animalele in general si cu mamiferele in spe­cial. De la alte vertebrate luam destul de putine boli; in schimb, cu mamiferele – pentru ca suntem, evident, mai strans inruditi – impartim o gramada de paraziti, bacterii si virusuri. Foarte multe virusuri. Exemple? Se cunoaste deja faptul ca un numar periculos de mare de carnivore – printre care vulpea, cainele, pisica, lupul, rasul, dihorul, jderul s.a. – pot transmite la om virusul rabiei (turbarii).

Liliecii au fost „luati in vizor“ abia recent, studii din ultimii ani demonstrand implicarea lor in transmi­te­rea la om a catorva maladii virale grave. Se stie ca, in Asia, anumite specii de chiroptere (numele stiintific al ordinului de mamifere caruia ii apartin liliecii) pot trans­mi­te virusul Nipah (asemanator cu Ebola), care provoaca encefalite; ca sunt purtatoare ale virusului tur­barii; ca, in doua cazuri de epidemii, s-a demonstrat ca liliecii transmit virusul Marburg (de asemenea inrudit cu Ebola); si ca, dupa cum s-a descoperit recent, sunt vectori ai virusului care a pro­dus SARS (sindromul respirator acut sever), epidemie care a lovit China in 2002-2003, imbol­na­vind peste 8.000 de persoane, dintre care aproape 10% au decedat.

EXPERTS

Mainile Inaripate
Deschideti orice carte de zoologie si veti gasi liliecii prezentati sub titulatura de chiroptere, nume dat de vechii greci si a carui traducere – mana-aripa – duce cu gandul la doar una dintre insusirile neobisnuite ale acestor mamifere: zborul. Parca pentru a ne arata ce putin stim despre lumea animala chiar si la inceput de secol XXI, liliecii, dincolo de spaime, de superstitii sau de intermedieri de virusuri mortale, s-au hotarat sa ne impartaseasca din tainele vietii lor.

Astfel, nu de mult, o echipa de savanti francezi a descoperit ca liliecii se inrudesc intr-o masura mai mare cu noi, oamenii, decat cu rozatoarele, iar speciile mari de lilieci se pare ca descind direct din maimutele primitive…

Sistemul lor de ecolocatie, cu ajutorul caruia, in bezna adanca, prind cele mai agile insecte, se numara printre cele mai performante „inzestrari“ din natura. Ecolocatia ajuta aceste animale sa nu se prinda in parul oamenilor, asa cum pretinde o superstitie des intalnita.

Orice mama de liliac isi alapteaza puiul cu capul in jos, fapt unic printre mamifere.

Liliecii sunt printre cele mai curate animale; practic, atunci cand nu dorm sau nu se hranesc, se ocupa cu toaleta personala.

Cu aproximativ 1.000 de specii, liliecii acopera o patrime din totalul mamiferelor de pe Terra. Majoritatea sunt atat de mici, incat incap in palma oricui. Inchide lista cel mai mic mamifer din lume, liliacul-bondar thailandez, „cotat“ la 3-4 cm lungime si 2 grame greutate.

Pare greu de crezut, dar liliecii sunt cei mai buni aliati ai omului. Fara ei, am fi sufocati de insecte, iar multe plante ar disparea, nemaifiind polenizate de catre straniii zburatori ai noptii. O singura colonie de 150 de lilieci protejeaza fermierii din vecinatate de atacurile a peste 33 de milioane de insecte, consumandu-le intr-o singura vara. Plante subtropicale si tropicale valoroase, precum arborii de paine, bananierii, mangotierii, curmalii, smochinii sau agavele (din care se fabrica tequila) se bazeaza pe lilieci pentru polenizare si transportul semintelor.

Foto: Christophe Lepetit/Lightmediation

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase