Home » Natură » Noua Guinee » Pagina 2

Noua Guinee

Publicat: 19.07.2006
"Din tot ce poti gasi pe Pamant, acesta este locul cel mai apropiat de Gradina Raiului." Declaratie publicitara, cu vorbe cautate, sau exprimare spontana a entuziasmului unui cercetator coplesit de emotia descoperirii? Ne raspunde Mihaela Stanescu.

FACTS


Pasari din paradis

Daca pasarile paradisului uimesc prin frumusete, pasarile-gradinar fascineaza prin extraordinarele lor ritualuri de imperechere, a caror complexitate depaseste inca putinta savantilor de a le explica pe deplin.

Expeditia se mandreste cu trei mari reusite. Prima este descoperirea unei noi specii de pasare ? o ?mancatoare de miere? cu o pata portocalie pe ?fata?. De peste 60 ani, nu mai fusese descrisa nici o specie noua de pasare provenita de pe aceasta insula care, iata, continua totusi sa ofere naturalistilor cele mai extraordinare surprize. Se imbogateste astfel marea familie (cca 250 de specii) a pasarilor mancatoare-de-miere (Meliphagidae), raspandite in insulele Oceaniei, in Australia si in Noua Zeelanda si care isi trag numele de la obiceiul de a se hrani cu nectar din flori si cu fructe foarte coapte.

A doua izbanda este rezolvarea unui mister ornitologic vechi de un secol: descoperirea locului de origine a unei pasari a paradisului: Parotia berlepschi. Specia fusese descrisa inca din 1897, de catre naturalistul Otto Kleinschmidt, pe baza unor exemplare existente in colectiile unui muzeu particular, apartinand lui Hans von Berlepsch. Se banuia ca pasarile ar fi provenit din Noua Guinee, dar, fiind vorba de o insula imensa, indicatia ?Noua Guinee? era cu totul insuficienta.

Mai multe expeditii au incercat, decenii de-a randul, sa descopere casa acestei specii misterioase. Norocul le-a suras expeditionarilor abia in 2005. Cercetatorii au avut sansa rarisima de a vedea pasarile cu pricina in plina parada de nunta: masculul, cu cele sase pene lungi din crestet ridicate, isi executa dansul nuptial in fata unei femele. E lesne de inteles ce a insemnat aceasta descoperire pentru Bruce Beehler, ornitolog specialist in pasari ale paradisului si autor al unei carti despre pasarile din Noua Guinee.

Pasarile paradisului (Paradiseidae) alcatuiesc o familie cu cca 50 de specii, raspandite din Noua Guinee pana in nordul Australiei. 90% dintre acestea traiesc in Noua Guinee, considerata centrul de raspandire a grupului. Caracteristice pentru ele sunt penele ornamentale, prezente la masculi, care sunt adesea viu colorati, in timp ce femelele au un colorit mult mai tern.

Penajul spectaculos este pus in valoare si de remarcabilele parade nuptiale, asa-numitele dansuri (succesiuni de miscari caracteristice) pe care masculii le executa in fata femelelor in perioada imperecherii. Aceste pasari au devenit victime ale modei in sensul cel mai crud al expresiei, multe dintre ele fiind masacrate pentru ca penele lor splendide sa impodobeasca palariile doamnelor. Astazi, cele mai multe dintre specii sunt protejate.

In fine, cea de-a treia reusita este fotografierea ?la ea acasa? a pasarii-gradinar Amblyornis flavifrons. Specia fusese descrisa inca din secolul al XIX-lea, pe baza unor exemplare de colectie care proveneau, dupa cum sugerau, vag si frustrant, etichetele, din Noua Guinee. In urma cu 25 de ani, biologul Jared Diamond descoperise casa acestei pasari-gradinar tot in misteriosul lant muntos Foja.

Echipa care a patruns aici in 2005 a izbutit sa obtina cele dintai fotografii ale zburatoarei in habitatul ei natural. Imaginati-va incantarea cercetatorilor la vederea masculului pasarii-gradinar in plin entuziasm al constructiei! Ce construia? Ei bine, aceste pasari (incadrate de ornitologi in familia Ptilonorhynchidae, cu cca 20 de specii, raspandite in Noua Guinee si Australia) au o caracteristica unica printre zburatoare. Masculii amenajeaza un fel de ?gradini de agrement? pe care le decoreaza cu pietricele, muschi, fructe marunte, flori, cochilii, bucatele de scoarta si pene.

Acolo unde civilizatia umana a ajuns pe teritoriul lor, pasarile-gradinar, adaptandu-se, au inceput sa-si decoreze ?gradinile? si cu fragmente de hartie colorata, cu cioburi si cu mici obiecte din metal sau din plastic. Fiecare specie are un stil de constructie propriu. Unele se multumesc cu simple petice de pamant decorate, altele inalta niste ?umbrare? din tulpini de plante sau din betigase. Un astfel de edificiu nu este un cuib, desi are si el un rost in reproducere. Masculul construieste ?gradina? cu scopul de a impresiona si atrage o femela. Ouale urmeaza sa fie depuse intr-un cuib adevarat, construit de femela in coroana unui arbore.

Vietuitoare inca nealungate din Rai

Plante

Padurile tropicale sunt cunoscute ca fiind extrem de bogate in specii. Biodiversitatea vegetala ce caracterizeaza aceste ecosisteme furnizeaza permanent surprize botanistilor. Asa s-a intamplat si acum. Lumea vegetala si-a mai dezvaluit cateva secrete: cel putin 5 specii noi de palmieri si un splendid rododendron, cu flori imense, de 15 centimetri diametru.

Insecte
Fluturii din Noua Guinee le sunt cunoscuti nu numai oamenilor de stiinta, ci si colectionarilor amatori, ca sa nu mai vorbim de comercianti (desi comercializarea multora dintre specii este prohibita, intrucat acestea au devenit rare). Ca dimensiuni si culori, pe marea insula traiesc poate cele mai spectaculoase specii de lepidoptere. Expeditia din 2005 a descoperit patru specii noi.

Amfibieni
Multe expeditii in junglele planetei au descoperit specii noi de broaste. Expeditia din Papua a adus o contributie semnificativa: 20 de noi specii, printre care un microbrotacel de numai 1,5 cm lungime.

Mamifere
Cuceritorii Muntilor Foja au avut surpriza sa gaseasca acolo un cangur de copac pe care il credeau aproape disparut. Considerat de catre unii drept specie aparte (Dendrolagus pulcherrimus), iar de altii doar o subspecie a speciei Dendrolagus goodfellowi, cangurul de copac ?cu mantie aurie? din Muntii Foja reprezinta, in orice caz, o descoperire de cea mai mare importanta.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase