Prima pagină Sporturi

Ice climbing

Dan-Silviu Boerescu 07.10.2007 | ● Vizualizări: 138

Se spune ca, daca vrei sa te apuci de alpinism pe versantii inghetati, trebuie sa treci un test neconventional: sa iei un peste de 3-4 kilograme din congelator si sa incerci sa-l faci bucatele manual, folosindu-ti degetele pana cand realizezi ca ti-ai pierdut simtul tactil. Daca, dupa aceea, mai ai chef de aventuri pe peretii de gheata inclinati la 90 de grade, te vei numara printre alesi.

Cataratul pe gheata, in ciuda dificultatii evidente si a costurilor ridicate se practica peste tot in lume, acolo unde alpinistii gasesc un perete montan inghetat. Prima competitie oficiala s-a tinut in 1912, la Cour­ma­yeur, pe ghetarul Brenva din Mont Blanc, Franta.

Astazi, concursurile se organizeaza sub egida Uniunii Inter­nationale a Asociatiilor de Alpinism si sunt de trei feluri: de viteza, de dificultate si de viteza pe distante lungi (peste 100 de metri). Traseele se coteaza de la I (simplu) la VIII (com­plex), iar cotatia tehnica are 4 grade de dificultate.

Cele mai faimoase locatii artificiale se afla in Franta, la Courchevel (turn de gheata de 40 de metri, care trebuie escaladat in 8-14 minute) si in Austria (Alpenpokal, la Fieberbrunn). Circuitul international cel mai la indemana romanilor este cel sloven, de la Mojstrana (perete natu­ral de gheata inalt de 25 metri si cu inclinare de 65-90 de grade, situat in apropiere de statiunea Krankska Gora).


FACTSTrasee de gheata
In Romania, primele tentative de ice climbing au avut loc in 1980, langa refugiul Salvamont Bus­teni, pe 4 cascade inghetate, cu inaltimi de 7-40 de metri. Acum, se organizeaza intreceri pe Nego­iu, pe Muchiile Balaurului (Faga­ras), la Cascada Cailor (Borsa), pe Rarau si la Valul Miresii (Vladeasa).

Ice climbing in Romania
Cine, unde, cat?
» E-mail&sites: info@iceclimbing.net www.iceclimb.com www.romaniaclimb.com www.alpinet.org » Persoana de contact: George Stroie george_stroie@yahoo.com Tel. 0722.162.209 » Calendar: 5-6 martie 2005, Balea Lac » Preturi echipament: Topor Vertige Xtreme 700 – 153 ? Burghie pentru gheata – 44 ? Carabine – 6-10 ? Crampoane Ice Viper – 160 ? Ghete Scarpa T Race – 410 ? Casca Petzl – 90 ? Manusi Deviant – 45 ? Rucsac Revelation – 120 ? www.mountaintechnology.co.uk www.bdel.com
Tag-uri: Ice | climbing