Un salt numit singularitate

Un salt numit singularitate
Publicat: 26.10.2007
Daca ritmul progresului tehnologic este intr-adevar exponential, asa cum afirma expertii in futurologie, atunci cu mult inainte de mijlocul acestui secol vom fi realizat deja atatea inovatii, cat toate cele aparute pe parcursul secolului trecut.

FACTS



Blue gene

Top 10  Periodic, prestigioase publicatii din intreaga lume, pre­cum Forbes sau Time, incearca sa identifice acele inven­tii capabile sa ne schimbe viata in urmatorii ani, desco­periri cu o mare relevanta sociala si economica pentru omenire. Citate in topurile inventiilor cele mai utile uma­nitatii, unele dintre acestea circula deja de mult timp, pe cand altele inca nu au fost lansate pe piata. Dar, sunt convinsi specialistii, ele ne vor afecta profund vietile.

Bateriile cu hidrogen. Convertesc in energie electrica reactia produsa intre hidrogen si oxigen. Sunt reincarcabile la infinit si nepoluante. Vor alimenta telefoanele celulare si automobilele.  

Terapia cu gene. Injectand in corpul individului afectat de o boala genetica celule cu gene sanatoase, realizate in laborator, se vor putea combate nenumarate afectiuni, de la hemofilie la distrofia musculara. In plus, terapia va permite prevenirea unor boli ereditare de tipul sindromului Down si al malformatiilor cardiace. 

Paiul LifeStraw. 70% din suprafata Terrei este acoperita de apa si, cu toate acestea, una dintre cele mai mari probleme la nivel global este lipsa apei potabile. Acest special LifeStraw ar putea rezolva chestiunea. Dezvoltat de catre un grup de cercetatori elvetieni, „paiul“ are in structura sa o rasina foarte puternica; in contact cu lichidele nepotabile, aceasta este in masura sa elimine bacteriile si sa epureze apa. Dispozitivul este reutilizabil si costa in jur de 4 dolari.

MRAM. Magnetoresistive Random Access Memory reprezinta memoria viitorului. De sase ori mai rapida decat DRAM (in comert la ora actuala) si mai putin supusa degradarii in timp, MRAM utilizeaza magnetismul pentru memorarea datelor si va permite dezvoltarea unor dispozitive mult mai eficiente la costuri reduse. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase