Home » Știință » Era o tânără aristocrată din Elefantina şi trăia în urmă cu 4.200 de ani. Ce le-a spus scheletul ei arheologilor

Era o tânără aristocrată din Elefantina şi trăia în urmă cu 4.200 de ani. Ce le-a spus scheletul ei arheologilor

Publicat: 30.03.2015
Cercetătorii au făcut o descoperire importantă care demonstrează că una dintre cele mai grave boli cu care se confruntă omul modern există de mii de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Jaen din Spania au descoperit la un schelet vechi de 4.200 de ani care aparţinea unei femei adulte care a trăit spre finele celei de-a şasea dinastii de faraoni din Egipt dovada că aceasta ar fi fost bolnavă de cancer la sân.

„Studiul rămăşiţelor ei pământeşti arată vătămările tipice provocate de cancer mamar la metastază”, a declarat un înalt oficial egiptean într-o conferinţă de presă.

FOTO: biblicalarchaeology.org/Ministry of Antiquities.    FOTO: biblicalarchaeology.org/Ministry of Antiquities.

Femeia era o aristocrată din Elefantina, oraş aflat în sudul Egiptului. Scheletul ei a fost descoperit în necropola Qubbet el-Hawa.

Cancerul este una dintre principelele afecţiuni care duc aduc moarte omului modern, dar comparabil cu alte boli acesta este aproape în totalitate absent din arhivele arheologilor. Din această cauză, oamenii tind să creadă că ar fi vorba despre o boală nouă, apărută ca rezultat al stilului modern de viaţă.

Noua descoperire contrazice însă această ipoteză. Cancerul era întâlnit rar în Antichitate pentru că oamenii nu trăiau destul de mult pentru a dezvolta tipuri maligne la vârste mai înaintate.

Sursă: iflscience.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase