Această baterie din aluminiu îţi încarcă telefonul în 60 de secunde – VIDEO

07 04. 2015, 16:07

This browser does not support the video element.

”Am dezvoltat o baterie reîncărcabilă din aluminiu care poate înlocui actualele dispozitive de stocare precum bateriile alcaline, care sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător, sau acumulatoarele li-ion care ocazional iau foc”, a precizat un membru al echipei, chimistul Hongje Dai, de la Universitatea Stanford. ”Bateria noastră nu va lua foc nici dacă dai o gaură prin ea”, a adăugat el.

Noua tehnologie a reuşit ceva ce oamenii de ştiinţă au încercat să realizeze de decenii – să folosească aluminiul pentru industria bateriilor, o industrie cu o cerere foarte mare.

Aluminiul este mai ieftin, este mai uşor de obţinut şi mai puţin inflamabil. Provocarea constă în găsirea unui material pentru catod – electrodul prin care trece curentul electric – care să producă destulă tensiune pentru a susţine încărcări repetate.

Echipa de la Stanford a găsit, accidental, materialul potrivit. Este vorba despre grafit, carbon natural aproape pur, de culoare cenuşie-neagră şi cu luciu metalic.

”Electrolitul este de fapt o sare lichidă la temperatura camerei, aşa că este foarte sigur”, a precizat un al membru al echipei, studentul Ming Gong.

Prototipul a fost încercat pe mai multe smartphone-uri. Echipa susţine că timpul de încărcare a fost de 60 de secunde.

Bateria rezistă la 7.500 de cicluri de încărcare. Spre comparaţie, bateriile pe bază de litiu-ion rezistă la circa 1.000 de reîncărcări.

Singurul lucru care stă în calea lansării pe piaţă a noului produs este tensiunea produsă de bateria din aluminiu.

”Bateria noastră produce în jur de jumătate din tensiunea unei baterii obişnuite din litiu. Îmbunătăţirea materialului catodului va duce într-un final la creşterea tensiunii şi a densităţii de energie”, se arată în studiul publicat de americani.

Sursă: Science Alert