Prima pagină Stiinta

Descoperire uimitoare făcută de cercetătorii japonezi. Lipsa acestei gene poate face ca spermatozoizii să apară la femele în locul ovulelor

Redactia Descopera.ro | 06.15.2015 | ● Vizualizări: 3124

Oamenii de ştiinţă au descoperit un element care controlează comportamentul celulelor şi le face să se transforme în ovule sau spermatozoizi.

Noile experimente realizate de cercetătorii japonezi pe peşti au arătat că gena fox13 pare să acţioneze ca un "comutator" pentru a determina dacă a celulă devine ovul sau spermatozoid.

Descoperirea ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai multe despre comportamentul celulelor capabile să se transforme în gameţi în timpul dezvoltării vertebratelor.

Atunci când cercetătorii cu distrus gena fox13 la peştii adulţi cu doi cromozomi X, specific feminini, în ovarele femelei s-a format spermă. Această spermă era funcţională şi putea să fertilizeze în condiţii normale ovulele.

Rezultatele experimentului indică faptul că celulele care duc la dezvoltarea gameţilor la peşti, şi potenţial şi la alte vertebrate, nu trebuie să se găsească în mediul organului reproducător masculin pentru a începe să se transforme în spermă.

Sursă: Financial Express

Tag-uri: celule | ovule | spermă | gameţi