Home » Știință » NASA a elucidat misterul atmosferei planetei Marte – VIDEO

NASA a elucidat misterul atmosferei planetei Marte – VIDEO

Publicat: 06.11.2015
Astronomii americani au descoperit motivul pentru care Marte nu are o atmosferă stabilă, fapt pentru care viaţa nu este posibilă pe această planetă. Se pare că furtunile care au loc în mod frecvent la nivelul soarelui îndepărtează gazele ce compun atmosfera planetei Marte, transformând-o într-un imens deşert.

Spre deosebire de Pământ, Marte nu are un câmp magnetic care să-i protejeze atmosfera, făcând-o vulnerabilă la radiaţiile ultraviolete ale soarelui. Efectele radiaţiilor solare au fost studiate de NASA, prin intermediul vehiculului spaţial MAVEN, care a surprins o furtună solară pe data de 8 martie, anul acesta. Pe parcursul cercetărilor, au fost suprinse astfel de fenomene, în timpul cărora erau împrăştiaţi ioni de oxigen şi dioxid de carbon. Furtuna a fost una dintre cele mai puternice de acest tip, surprinse de la amartizarea vehiculului MAVEN, în septembrie 2014.

Scopul principal al misiunii Agenţiei Spaţiale Americane este de a studia radiaţiile solare şi alte particule, care au impact asupra gazelor prezente în zona superioară a atmosferei planetei Marte. Cercetătorii intenţionează să înţeleagă, astfel, cum a evoluat Marte, de la o planetă unde prezenţa vieţii era posibilă, la o structură dominată de deşert.

Primele imagini suprinse de MAVEN pun în evidenţă evoluţia apei pe planeta roşie. Analizându-le, astronomii au ajuns la două concluzii: fie apa s-a evoaporat în atmosferă, fie este încă prezentă la suprafaţă, sub formă de gheaţă. Aceste ipoteze au fost formulate de către cercetătorii Universităţii Colorado, cu care astronomii NASA colaborează la desfăşurarea proiectului MAVEN.

Rezultatele cercetărilor ar urma să pună în evidenţă evoluţia climei de pe Marte şi modul în care aceasta s-a schimbat atât de mult, încât a devenit ostilă vieţii. Mai mult decât atât, specialiştii ar putea avea o imagine mult mai clară asupra shimbărilor climatice care vor avea loc la nivelul Terrei.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase