Home » Știință » Efectele psihologice ale atentatelor asupra supravieţuitorilor

Efectele psihologice ale atentatelor asupra supravieţuitorilor

Efectele psihologice ale atentatelor asupra supravieţuitorilor
Publicat: 19.11.2015
Care sunt efectele psihologice ale unui atentat terorist asupra supravieţuitorilor? Studiile arată că de obicei, o persoană care a trecut printr-un eveniment traumatic de acest gen are tendinţa de a-şi modifica obiceiurile şi comportamentul în spaţiul public.

Un atentat terorist lasă urme adânci în psihicul supravieţuitorilor, dar şi al celor care nu au fost victimele directe ale unui asemenea atac, notează experţii. În plus, în cazul unor persoane pot fi observate schimbări dramatice de comportament.

După un atentat, cei afectaţi tânjesc după o formă de control, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Vanderbilt din Statele Unite. Cercetarea a vizat efectele atacurilor teroriste asupra comportamentului consumatorilor, în special al celor din Israel, ţară vizată adesea de asemenea acte extremiste.

Cercetătorii au aflat că unii consumatori îşi schimbă radical obiceiurile, în urma unui atentat. De exemplu, ţinând cont că unele atacuri cu bombă vizează restaurante şi cafenele, unii participanţi la studiu aleg să stea la o masă mai aproape de bucătărie, când mănâncă în oraş, pentru a fi mai aproape de o ieşire alternativă în caz de urgenţă.

Alţi participanţi la studiu spun că au renunţat de tot să mai meargă la restaurant, de teama unor atentate.

Altfel spus, cu cât o persoană simte mai mult că pierde controlul asupra situaţiei după un atac terorist, cu atât va avea modificări de comportament mai dramatice, observă cercetătorii.

Experţii spun că în timp, victimele sau martorii unui atentat asimilează evenimentul tragic atât de mult, încât imaginile şi amintirile care-i „bântuie” tind să le schimbe modul în care se raportează la cei din jurul lor, potrivit unor cercetători de la Universitatea din New York.

La rândul lor, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Ebraică din Ierusalim au făcut un studiu pe 17 mii de israelieni, din care a reieşit că stresul provocat de frica de atacuri teroriste poate duce la apariţia unor boli cardiovasculare.

Să notăm însă că există şi oameni care într-o încercare de a prelua controlul situaţiei, în loc să se încuie în case, ies în locuri publice în număr şi mai mare. S-a întâmplat imediat după atentatele de la Londra din 2005, când tinerii în special au umplut la refuz cluburile din Capitala Marii Britanii, lucru care nu s-a petrecut însă şi în restul Regatului Unit.

Sursa: RFI

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase