Home » Știință » Cum a evoluat zâmbetul oamenilor în timp. Rezultat uimitor după analizarea a peste 370.000 de chipuri

Cum a evoluat zâmbetul oamenilor în timp. Rezultat uimitor după analizarea a peste 370.000 de chipuri

Publicat: 22.11.2015
Fiecare faţă spune o poveste. Iar această poveste poate fi redată prin emoţiile care apar pe chip. Zâmbetul este o expresie facială care evoluază în timp, afirmă savanţii din SUA.
Zâmbetul sau surâsul este, din punct de vedere fiziologic, o expresie facială formată prin flexionarea a 17 muşchi de la extremităţile gurii dar şi din apropierea ochilor. Această expresie denotă plăcere şi bună-dispoziţie.
 
Cercetatorii de la Universitatea din California, Berkeley, au analizat mai mult de 37.000 de albume de absolvire ale liceenilor pentru a vedea cum feţele elevilor şi zâmbetele lor au evoluat în timp. 
 
Ei au descoperit că zâmbetele elevilor actuali au devenit mai largi în comparaţie cu zâmbetele elevilor din  secolul trecut. O fotografie obişnuită din 1900 şi 1910 arată o expresie facială neutră, pe când în 2010, faţa suprinsă în fotografie pare mai bucuroasă, iar zâmbetul este mai larg.
 
 
“Multe detalii despre lumea noastră nu sunt capturate în înregistrările scrise, deoarece acestea sunt prea banale sau prea abstracte pentru a fi descrise în cuvinte. Din fericire, de la inventarea camerei, un număr tot mai mare de fotografii captează o mare parte din această informaţie uşor de pierdut”,  scrie într-un comunicat echipa de la Universitatea din California.
 
Încă o  victorie pentru calculatoare

Software-ul dezvoltat la Universitatea din Rochester din New York reuşeşte să identifice emoţiile din discurs mai bine decât oamenii. La analiza a 700 de probe audio, sistemul a detectat emoţia cu o exactitate de 72 la sută. Dintr-un grup de 138 de oameni, aproximativ 60 la sută pot fi analizaţi cu precizie în legătură cu emoţiile lor.

“Emoţiile joacă un rol vital în interacţiunile sociale, cererea permanentă de noi aplicaţii care să analizeze  interacţiunea om-calculator a condus la dezvoltarea unui număr tot mai mare de sisteme automate de clasificare a emoţiilor. Cu toate acestea, este încă discutabil dacă performanţa acestor sisteme se poate compara cu codurile şi decodificările umane”, au scris membrii echipei de la Universitatea din Rochester pe site-ul arxiv.org.  
 
Echipa de savanţi de la Universitatea din Rochester intenţionează să  folosească acest soft pentru a studia emoţiile în interacţiunea părinte-copil.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase