Home » Știință » Germanii au pus în funcţiune un dispozitiv revoluţionar. De ce este acesta capabil – VIDEO

Germanii au pus în funcţiune un dispozitiv revoluţionar. De ce este acesta capabil – VIDEO

Germanii au pus în funcţiune un dispozitiv revoluţionar. De ce este acesta capabil – VIDEO
Publicat: 14.12.2015
Mecanismul a fost denumit "Wendelstein 7-X".

Fizicienii din cadrul Insitutului Max Planck, Germania, au pus în funcţiune cel mai performant sistem de producere a energiei electrice, pe bază de fuziune nucleară, din lume. Inovaţia realizată de cercetători constă în transformarea heliului din stare gazoasă în plasmă, prin intermediul proceselor de rearanjare a nucleonilor acestei susbtanţe.

Dispozitivul utilizat poartă denumirea de stelarator. Acesta este folosit pentru a produce energie electrică, în urma fuziunii nucleare a atomilor de heliu. Este pentru prima dată când un astfel de sistem este utilizat pentru obţinerea plasmei.

Stelaratorul folosit de cercetătorii germani a fost denumit Wendelstein 7-X. Mecanismul este capabil să realizeze fuziunea atomilor din substanţa folosită ca şi combustibil. Acest proces are ca finalitate producerea de energie prin fuziunea atomilor unor substanţe variate, cum ar fi apa.

Spre deosebire de fisiunea nucleară, folosită în cadrul reactoarelor nucleare de astăzi, în urma realizării fuziunii nucleare nu rezultă deşeuri radioactive, care pot contamina mediul înconjurător. Totodată, stelaratoarele sunt mult mai reduse în dimensiuni faţă de mecanismele utilizate pentru obţinerea fisiunii nucleare.

Cu toate acestea, stelaratoarele sunt foarte greu de realizat, pentru că în interiorul acestora trebuie întreţinută o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius, necesară stabilizării plasmei. Acesta este motivul pentru care Wendelstein 7-X este capabil să menţină plasma pentru un timp foarte limitat şi anume 6 minute şi 30 de secunde.

Sursa: sciencealert.com

Citeşte şi: După 19 ani şi 1,1 milioane de ore de muncă, Germania a creat maşinăria care revoluţionează fuziunea nucleară

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase