Home » Știință » Teoria savanţilor ruşi cu privire la Triunghiul Bermudelor. De ce dispar avioane şi nave în acel loc

Teoria savanţilor ruşi cu privire la Triunghiul Bermudelor. De ce dispar avioane şi nave în acel loc

Teoria savanţilor ruşi cu privire la Triunghiul Bermudelor. De ce dispar avioane şi nave în acel loc
Publicat: 16.12.2015
Oamenii de ştiinţă din Rusia cred că au descifrat misterul celebrului Triunghi al Bermudelor, unde nave şi aeronave au dispărut de-a lungul timpului în condiţii ciudate în zona cuprinsă între Insulele Bermude, Florida şi Puerto Rico, în Oceanul Atlantic.

Cercetătorii ruşi afirmă că aceste dispariţii ar fi provocate de acelaşi fenomen geofizic care ar fi cauzat producerea craterelor gigantice în vara anului trecut în Siberia.

Potrivit acestora, cele trei craterele din  Siberia – două în Yamal şi una în Taymyr – au apărut în condiţiile în care s-a eliberat la suprafaţă, din cauza climei neobişnuit de calde pentru această zonă,  o cantitate mare de hidraţi de gaze naturale, aflaţi la câteva sute de metri adâncime, dar şi în starturile superficiale ale solului. Odată ce aceşti hidraţi se topesc, gazele răbufnesc exploziv din subsol şi formează cratere.

Hidraţii de gaze naturale sunt amestecuri îngheţate de apă şi gaz, în special de metan. Acestea se găsesc în permafrostul din anumite regiuni siberiene, dar şi în subsolul unor zone ale oceanului.

‘Există teoria că Triunghiul Bermudelor este cauzat de hidraţii de gaze. Aceştia încep să se descompună activ, cu transformarea gheţii metanice în formă gazoasă. Această reacţie se produce rapid, ca o avalanşă sau ca o reacţie nucleară, eliberând volume uriaşe de gaz. În aceste condiţii, apa oceanului ajunge să pară că fierbe, iar vapoarele se scufundă din cauza cantităţilor enorme de gaze din apă. Totodată, aerul devine suprasaturat cu metan, ceea ce produce puternice turbulenţe atmosferice şi prăbuşirea avioanelor deoarece acestea îţi pierd portanţa”, afirmă Igor Ielţov, şeful Institutului Trofimuk de Petrol-Gaze, Geologie şi Geofizică din Novosibirsk.

 

Sursa: Siberian Times

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase