Home » Știință » Persoanele care au nevoie de un transplant primesc o nouă şansă. Ştiinţa îi poate ajuta

Persoanele care au nevoie de un transplant primesc o nouă şansă. Ştiinţa îi poate ajuta

Persoanele care au nevoie de un transplant primesc o nouă şansă. Ştiinţa îi poate ajuta
Publicat: 12.01.2016
Celulele stem au o importanţă din ce în ce mai mare

Cererile pentru transplanturi de organe cresc de la an la an. Pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de un ficat, o inimă sau un alt organ sănătos, trei echipe de cercetători americani (din cadrul Salk Institute, University of Minnesota şi Stanford University) au început să implanteze celule stem umane în embrionii unor animale precum porcii sau oile.

Problema esenţială este faptul că oamenii de ştiinţă nu ştiu cu ce rezultate se va finaliza acest experiment. Mai mult decât atât, celulele stem inserate se pot multiplica şi specializa, dând animalului nou format caracteristici umane. Printre acestea: trăsăturile fizice şi inteligenţa.

În ciuda acestor controverse, specialiştii americani vor duce experimentul mai departe, folosindu-se de noile tehnologii din domeniile biologiei celulelor stem şi a modificărilor genetice. Acestea fac posibilă modificarea structurii genetice a unor animale cum sunt porcii sau oile, în organismele cărora nu se pot dezvolta anumite organe. Prin urmare, oamenii de ştiinţă vor insera celule stem umane în embrionii animalelor cărora le lipsesc organe, iar acestea vor avea caracteristici identice cu cele din organismul uman.

Până în momentul de faţă, oamenii de ştiinţă au realizat 20 de inseminări. Aceste experimente nu au fost realizate cu scopul de a crea organe umane, ci pentru a dezvolta metodele prin care acest proces va avea o formă definitivă.

Deocamdată, Institutul American al Sănătăţii nu a fost de acord să finanţeze proiectul. Autorităţile sunt de părere că experimentul trebuie studiat mai îndeaproape, înainte de a primi aprobările necesare.

Sursa: discovery.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase