Conceptul de stres contagios a fost studiat recent de cercetători şi acceptat ca fiind un fenomen real, caracterizat prin creşterea nivelului de cortizol în organism, în urma observării unei alte persoane afectate de anxietate.
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Mayo Clinic, Rochester, Minnesota au măsurat nivelul cortizolului (hormonul stresului) la participanţi. Aceştia erau supuşi unor interviuri în timp ce rezolvau probleme de matematică. Rezultatul a elucidat că 95% dintre ei au arătat creşteri a nivelului de cortizol. Un rezultat deloc surprinzător dată fiind situaţia stresantă în care se aflau.
Însă, ceea ce este remarcabil este faptul că atunci că s-au înregistrat creşteri ale nivelului de cortizol şi la persoanele care priveau participanţii printr-un geam de sticlă.
Nivelul de cortizol la aproape o treime dintre spectatorii de după geam a crescut. Procentul de creştere a nivelului cortizol ajunge la 40 la sută dacă persoana aflată într-o situaţie stresantă este partenerul de viaţă. Mai mult, simpla vizionare a unui clip care înfăţişează o situaţie stresantă a declanşat o stare de stres psihologic pentru 24% dintre observatori.
În anumite perioade din an avem parte de ceea ce oamenii numesc „ploaie de stele”. La sfârşitul fiecărui an, spectacolul de pe cer este încheiat de curentul de meteori Geminide.
2019 a fost anul în care o serie de specii considerate anterior dispărute au fost revăzute. Acest lucru reprezintă o mică bucurie, în contextul în care aproximativ un milion de specii de animale şi plante au fost catalogate în pericol de extincţie de către specialiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar cauzele principale pentru această situaţie sunt reprezentate de reducerea habitatelor şi a ecosistemelor pe fondul vânătorii excesive, extinderii terenurilor agricole, care…
O serie de curenţi de meteori, printre care Perseidele, Luna albastră, patru Super Luni şi câteva planete „în opoziţie”, ceea ce le va face vizibile de pe Terra, se numără printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului 2020. Cel mai mare eveniment al anului va avea loc chiar la finalul lui 2020: marea conjuncţie a lui Jupiter şi Saturn.
Fragmente ale unei noi specii de reptilă zburătoare, un pterozaur care a trăit în Cretaciul superior continental în zona de astăzi a Transilvaniei, au fost descoperite de o echipă de cercetători români şi americani.
Încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, la vârsta de 35 de ani, evenimentele din 1989 care au dus la căderea regimului comunist în România, destrămarea URSS şi moartea regelui Mihai I al României au fost câteva dintre evenimentele istorice importante care au avut loc în luna decembrie.
Având o mare diversitate a reliefului, România este locul în care pot fi vizitate o multitudine de obiective turistice, pline de istorie şi legende, dincolo de frumuseţea peisajului pe care îl oferă.
Multitudinea de informaţii la care suntem expuşi zilnic, la care se adaugă folosirea intensivă a diferitelor dispozitive tehnologice, precum smartphone-urile, au ca efect advers şi scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare a oamenilor. Foarte mulţi indivizi se confruntă cu această situaţie, iar o serie de studii ştiinţifice au demonstrat că adulţii sănătoşi nu sunt capabili să se concentreze pe o sarcină mai mult de 20 de minute.