Home » Știință » 8 platforme ştiinţifice fascinante disponibile gratuit online

8 platforme ştiinţifice fascinante disponibile gratuit online

8 platforme ştiinţifice fascinante disponibile gratuit online
Publicat: 20.03.2016
Site-urile au fost lansate cu scopul de a oferi informaţii chiar şi celor care nu îşi permit sau nu sunt dispuşi să plătească pentru ceea ce citesc.

Mulţi dintre noi ar dori să aibă acces la informaţii disponibile în mediul online, însă nu toţi au posibilitatea financiară de a le accesa. Din fericire, există administratori de site-uri care permit vizitatorilor să vizualizeze gratuit documentele postate.

Noi vă propunem să aflaţi care sunt opt dintre aceste arhive disponibile fără plată:

1. Sci-Hub

A fost lansat de specialista în ştiinţe neurologice Alexandra Elbakyan, care s-a autodenumit drept „un Robin Hood al accesului la publicaţii ştiinţifice”. Ea a declarat că oamenii nu trebuie să fie împiedicaţi de posibilităţile lor materiale pentru a avea acces la informaţie. Dezavantajul acestui site îl reprezintă faptul că documentele sunt postate aici pentru o perioadă scurtă de timp.

2. Darwin Manuscripts Project

Platforma a fost lansată cu ocazia aniversării celor 155 de ani scurşi de la lansarea celei mai importante opere a lui Charles Darwin, „On the Origin of the Species”. Aici, vizitatorii pot vizualiza peste 16.000 de imagini realizate de marele cercetător şi digitalizate de specialiştii Muzeului American de Istorie Naturală. Aceştia au muncit aproape şapte ani pentru a pune la dispoziţia publicului, gratuit, toate aceste informaţii.

3. The Feynman Lectures

Richard Feynman (1918-1988) a fost un fizician american, cunoscut pentru lucrările sale în domeniile mecanicii cuantice şi electrodinamicii cuantice. Cursurile ţinute de el la începutul anilor ’60, în cadrul Insitutului Tehnologic din California, sunt considerate şi acum de referinţă în domeniul fizicii. Deşi o parte dintre expunerile sale sunt disponibile deja pe YouTube, doritorii pot afla mult mai multe informaţii, citind lucările lui Feynman publicate integral aici.

4. Project Apollo Archive

Imaginile realizate în timpul misiunilor pe Lună nu sunt o noutate pentru nimeni, însă puţini au văzut fotografii de înaltă rezoluţie captate de astronauţii NASA pe parcursul expediţiilor selenare. Peste 9.200 de instantanee pot fi vizualizate accesând pagina de Flickr a Project Apollo Archive.

5. NOVA Science Now

Fie că dorim să ne îmbunătăţim cunoştinţele din anumite domenii sau suntem doar curioşi să aflăm cum va arăta lumea noastră în viitor, putem descoperi toate acestea urmărind canalul cu documentare NOVA Science Now. Până acum au fost postate pe internet 23 de episoade, multe altele urmând să fie publicate în perioada care va urma.

6. Digital Einstein Papers

În anul 2014, Universitatea din Princeton lansa proiectul „Digital Einstein Papers”. Acesta este un site în care publicul poate accesa întreaga operă ştiinţifică a lui Albert Einstein, însumând peste 80.000 de documente. Mai mult decât atât, vizitatorii pot accesa aici o gamă vastă de notiţe, scrisori, articole, dar şi alte materiale aparţinând celebrului fizician.

7. Visions of the Future

NASA a publicat întreaga sa colecţie de postere de turism spaţial pe platforma „Visions of the Future”. Aici sunt incluse imagini ale unor oameni care călătoresc cu balonul pe Jupiter sau îmbăindu-se în apele oceanelor despre care se presupune că există în subsolul satelitului principal al acesteia, Europa. În fotografii nu apar doar planete din sistemul nostru solar, ci şi exoplanete.

8. IF Magazine

În anul 1952 apărea primul număr al publicaţiei SF americane IF Magazine. Până în 1974, când revista a încetat să mai existe, au existat nu mai puţin de 175 de apariţii. Toate acestea pot fi răsfoite accesând site-ul archive.org.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Descoperirea unei pânze despre care se presupune că ar fi a lui Rembrandt – FOTO

                               A murit cascadorul Scott Cosgrove, cunoscut pentru cascadoriile din ”Hunger Games” şi ”Insurgent”

                             România riscă să piardă ”Cuminţenia Pământului”. Ultima ofertă făcută de Ministerul Culturii a fost de 15 ori mai mică decât preţul cerut de proprietari

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase