Home » Știință » Astronomii americani se pregătesc să obţină prima imagine a unei găuri negre

Astronomii americani se pregătesc să obţină prima imagine a unei găuri negre

Astronomii americani se pregătesc să obţină prima imagine a unei găuri negre
Publicat: 11.06.2016
Singura evidenţă a existenţei găurilor negre a fost obţinută anul trecut, odată cu detectarea undelor gravitaţionale apărute în urma fuziunii a două obiecte astronomice de mari dimensiuni.

Acum, astronomii se pregătesc să producă prima imagine a unei găuri negre situate în zona centrală a Căii Lactee, Sagittarius A*.

Fotorgafia urmează să fie realizată anul viitor.

Fotografia va fi realizată de către specialiştii implicaţi în misiunea Event Horizon Telescope (EHT). Cercetătorii vor utiliza nouă radiotelescoape, amplasate în mai multe locuri de pe Glob, pentru a obţine performanţele unui telescop virtual complex ce utilizează tehnica interferometriei. 

Sistemul va funcţiona cu ajutorul unui algoritm creat de o echipă de cercetători din cadrul MIT. Mecanismul de calcul a fost denumit CHIRP (Continous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors) şi foloseşte imagini din spaţiul cosmic pentru a crea un mozaic cu date observaţionale, care va putea fi folosit pentru a crea imaginea unei găuri negre. 
 
Unul dintre motivele pentru care oamenii de ştiinţă au nevoie de un telescop atât de complex este faptul că găurile negre se află la o distanţă extrem de mare faţă de planeta noastră şi, mai mult decât atât, ele au o structură foarte similară. De exemplu, Saggitarius A* are un diametru de  17 ori mai mare decât cel al Soarelui, însă se află la o distanţă de circa 25.000 de ani-lumină faţă de Terra. 
 
,,Realizarea imaginii unei găuri negre localizate în centrul Căii Lactee este echivalentul fotografierii de pe Pământ, cu un radiotelescop, a unui grapefruit aflat pe Lună. Pentru a imortaliza un obiect atât de mic, am fi avut nevoie de un telescop cu un diametru de aproximativ 10.000 de kilometri, ceea ce este imposibil de realizat, dat fiind faptul că planeta noastră are un diametru de nici măcar 13.000 de kilometri”, a declarat coordonatoarea echipei care a realizat algoritmul, cercetătoarea Katie Bouman, pentru MIT News. 
 
Specialiştii spun că prima imagine a unei găuri negre va fi obţinută anul viitor, însă nu ştiu cu exactitate care va fi data exactă a realizării acesteia. 
 
 
 
                                             Găurile negre sunt afectate de coliziunile galactice
 
                                             Apărarea ,,Găurii Negre” este ca un titlu la categoria grea
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase