Home » Știință » Trei motive ştiinţifice că este bine să faci pauză de muncă cât mai des

Trei motive ştiinţifice că este bine să faci pauză de muncă cât mai des

Trei motive ştiinţifice că este bine să faci pauză de muncă cât mai des
Publicat: 07.07.2017
Miturile conform cărora este important să ne concentrăm pe o perioadă cât mai mare de timp, pentru a ne recompensa cu o pauză lungă, au fost spulberate cu ajutorul numărului cât mai mare de studii care afirmă contrariul: pauzele dese, dar scurte, sunt necesare procesului de focalizare a atenţiei.

Un studiu din 2008 realizat în cadrul Universităţii din Illinois a constatat faptul că resursele atenţionale ale creierului tind să scadă după o lungă perioadă de concentrare asupra unei singure sarcini, afectând astfel performanţele.

„La fel ca timpul, energia este finită; dar, spre deosebire de timp, acesta poate fi reînnoită”, atenţionează Tony Schwartz, autor şi co-fondator al proiectului The Energy Project, în New York Times.

Potrivit CSID, acestea sunt 3 motive ştiinţifice pentru care pauzele în muncă sunt benefice tuturor oamenilor.

1. Pauzele ne împiedică să ne plictisim (şi, prin urmare, sporesc atenţia)

Atunci când sunteţi într-adevăr, la începutul unei sarcini sau al unui proiect, ideile curg şi vă simţiţi cu adevărat minunat. Dar nu durează pentru totdeauna – odată ce treceţi de această linie şi forţaţi, puteţi observa faptul că începeţi să vă simţiţi nefocalizat sau chiar iritabil. Practic, creierul uman pur şi simplu nu a fost construit pentru concentrarea extinsă a energiei psihice asupra unor sarcini. Creierul nostru este vigilent tot timpul, deoarece acesta a evoluat pentru a detecta fiecare modificare necesară pentru a asigura supravieţuirea. Vestea bună este că tot ce de făcut este să luăm o scurtă pauză pentru a reveni din nou pe drumul cel bun.

2. Pauzele ajută la păstrarea informaţiilor şi realizarea conexiunilor

Creierul are două moduri de funcţionare : „modul de concentrare”, pe care îl folosim atunci când facem lucruri cum ar fi învăţarea sau scrisul şi „modul difuz”, care este modul nostru mai relaxat, în care se produc reveriile şi nu gândim atât de profund. Studiile afirmă faptul că modul de concentrare este benefic pentru optimizarea productivităţii, iar modul difuz joacă un rol important, de asemenea, însă în activitatea de relaxare şi detaşare, sporind totodată funcţionarea modului de concentrare. Relaxarea asociată cu ”modul difuz” poate permite creierului să revină cu perspective valoroase asupra unei situaţii la care ne concentram în mod iniţial, fără a găsi rezolvarea, afirmă profesorul de inginerie Barbara Oakley.

3. Pauzele ajută să ne reevaluăm obiectivele

Harvard Business Review examinează un alt beneficiu oferit de pauzele în muncă: ele ne permit să facem un pas înapoi şi să ne asigurăm că realizăm lucrurile potrivite în mod corect. Atunci când lucraţi la o sarcină în mod continuu, este uşor să vă pierdeţi concentrarea. În contrast, în urma unei scurte pauze, revenirea asupra punctului în care v-aţi oprit forţele se va petrece la un nivel mult mai clar, oferindu-vă posibilitatea de a reevalua tot ceea ce aţi realizat până în momentul respectiv. Este o practică care ne încurajează să rămânem conştienţi de obiectivele noastre.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase