Home » Știință » Descoperire impresionantă făcută în zona centrală a Căii Lactee

Descoperire impresionantă făcută în zona centrală a Căii Lactee

Publicat: 11.08.2016
Descoperire impresionantă făcută în zona centrală a Căii Lactee
Structura analizată recent are o origine incertă.

Astronomii sud-coreeni au studiat, pentru prima dată, un nor de gaz ce a propulsat o  bulă imensă în zona centrală Căii Lactee. Cercetătorii nu îşi pot da seama cum s-a format acest obiect cosmic, pentru că, datorită masei sale imense (de aproximativ 16.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui), el ar fi trebuit să se dezintegreze până acum în timpul coliziunii pe care a avut-o cu galaxia noastră. 

Norul, denumit ,,CHVC040″, a fost descoperit iniţial în urmă cu 9 ani, însă de-abia acum astronomii conduşi de Geumsook Park (Universitatea Naţională din Seul) l-au putut analiza folosind telescopul radio Arecibo din Puerto Rico. În timpul investigaţiei realizate recent, specialiştii au identificat în interiorul norului de gaz un alt nor, a cărui origine nu o pot încă identifica.

Oamenii de ştiinţă susţin că principala posibilitate a formării norilor de gaz din zona centrală a Căii Lactee este cea conform căreia, la un moment dat, mai multe supernove au explodat în acelaşi timp, iar în urma acestor detonaţii au apărut ,,bule” imense de gaz care se extind cu o forţă extrem de mare. 

Astronomul Mark Zastrow este însă de părere că norii de gaz au fost identificaţi într-o zonă a Căii Lactee în care există foarte puţine şanse să se afle supernove. Teoria sa este susţinută de faptul că cei mai mulţi nori de gaz descoperiţi până acum nu prezintă urme ale unor clustere stelare în interiorul lor, sugererând faptul că obiectele cosmice s-au format într-un cu totul alt mod faţă de cel presupus până în momentul de faţă. 

În ciuda faptului că oamenii de ştiinţă vor mai trebui să demareze şi alte cercetări pentru a ajunge la o concluzie general valabilă, rezultatele investigaţiilor realizate asupra lui CHVC040 ne arată, totuşi, cât de eficiente sunt telescoapele radio atunci când vine vorba de identificarea unor detalii neobservate până acum.

Mai mult decât atât, Zastrow susţine că analizele efectuate recent ne vor ajuta să înţelegem mai bine modul în care s-au format stelele, dar şi felul în care supernovele pot determina crearea stelelor şi planetelor. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: A fost rezolvată enigma astronomică a Curentului lui Magellan

                                            Calea Lactee, aşa cum nu aţi văzut-o niciodată

                                            Încotro se îndreaptă Calea Lactee cu 22 milioane kilometri pe oră?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase